≫ 

Srpski studenti dominiraju na takmičenjima u Evropi: Njihove letelice "oduvale" mnogo skuplje svetske projekte

Ovo su mladi, talentovani studenti koji razvijaju bespilotne letelice koje pobeđuju na takmičenjima

  • 15

Njihove letelice osvajale su neba Španije, Nemačke i drugih evropskih zemalja, a ovi mladi ljudi imaju plemenitu ideju i više nego sposobnu realizaciju.

Tim koji razvija ove bespilotne letelice sačinjen je od mladih, ambicioznih i talentovanih ljudi, pretežno studenata Mašinskog fakulteta, iako njihov tim - Beoavia - broji 45 članova sa različitih fakulteta.

Nedavno je ovaj tim osvojio prvo mesto u finalu međunarodnog takmičenja "Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022". U prvoj rundi takmičenja, koja je održana sredinom juna, njihova Aurora 3 bespilotna letelica je ocenjena kao jedno od tri najbolja tehnička rešenja.

Finale takmičenja održano je od 17. do 23. jula u Španiji, gde je ovaj mladi tim osvojio prvo mesto!

Nažalost, Aurora 3 je ostala na "poslovnom putu" u Španiji, kako vole da se šale članovi tima, dok je našu redakciju posetila njihova bespilotna letelica Phoenix, odnosno Feniks. To je još jedna letelica koja svedoči o uspesima ovog tima, jer je i ona osvajala zavidna mesta na različitim takmičenjima na kojima su učestvovali timovi iz različitih delova sveta.

Konkretno, Feniks je na takmičenju u Minhenu osvojio 15. mesto od 40 timova koji su učestvovali.

Ideja iza njihovog projekta je da se ove bespilotne letelice koriste u plemenite svrhe, pa tako mogu da nose, recimo, kesice za krv na teško dostupna mesta osobama kojima su potrebne.

Više o projektu Beoavia možete naći na njihovoj Instagram stranici, a svi zainteresovani pojedinci i firme koje žele da im pomognu u daljem radu su ohrabreni da im se jave, jer kako sami kažu, upravo je finansiranje jedan od najvećih izazova sa kojima se susreću.

Što se tiče daljih planova za ovaj talentovani tim, sledeće je takmičenje "New flying competition" koje će biti održano u Hamburgu u septembru ove godine. Za to takmičenje rade bespilotnu letelicu Kos, koja je trenutno u proizvodnji. 

O njihovim letelicama i članovima tima možete saznati više u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    3. avgust 2022 | 17:31

    Sve čestitke. O njima treba da se piše. A ne o onim trulim silikonkama.

  • Mane

    3. avgust 2022 | 17:21

    Odma ih zaposliti i dati im sve uslove da dalje razvijaju. Drzava maksimalno da stane uz njih. I sve da im obezbedi. Sutra ce ta deca praviti srpski barjaktar. Bravo klinci

  • Kole @

    3. avgust 2022 | 17:18

    Čestitam svaka čast želim im više sreće u daljem radu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA