≫ 

Ko će biti prva žena koja će hodati po Mesecu? U užem krugu veteranka sa nadimkom "Životinja" i ragbi zvezda

NASA je napravila uži izbor od 18 astronauta, uključujući devet žena, za svoje Artemis misije koje će ponovo odvesti ljude na Mesec

  • 21
NASA Artemis misija žene astronauti Foto: NASA

Prošlo je više od pola veka otkako su ljudi prvi put hodali po Mesecu, a Nil Armstrong je izgovorio one besmrtne reči: "To je jedan mali korak za čoveka, jedan ogroman skok za čovečanstvo".

Zatim je još jedanaest Amerikanaca gazilo po tlu Meseca, uključujući Baza Oldrina, Alana Šeparda i Judžina Sernana, ali svi su bili muškarci.

Sada, NASA planira da "spusti" prvu ženu na Mesec za nešto više od tri godine i smanjila je listu na samo devet kandidatkinja.

Među njima su i diplomkinja Kembridža, ratna veteranka sa nadimkom "Životinja" koja se borila u Iraku i Avganistanu i bivša ragbi zvezda sa Univerziteta Bat koja je igrala u engleskom ženskom Premiershipu.

Ovo je devet kandidatkinja, iako im misije još uvek nisu dodeljene:

Kristina Koh, 43

Kristina Koh, odrasla u Džeksonvilu, Severna Karolina, diplomirala je na Državnom univerzitetu Severne Karoline sa diplomom elektrotehnike i fizike i magistrirala elektrotehniku.

NASA Artemis misija žene astronauti Foto: NASA

Koh je radila kao inženjer elektrotehnike u NASA-i i Univerzitetu Džons Hopkins, pored istraživačkih pozicija na Antarktiku i Grenlandu. Izabrana je da trenira za astronauta 2013. godine.

Koh je već jednom letela u svemir, 2019. godine, provodeći 328 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici - što je najduži pojedinačni let jedne žene. Dok je bila na stanici, učestvovala je u šest svemirskih šetnji, uključujući tri sa koleginicom astronautom Džesikom Meir - prvim svemirskim šetnjama u kojima su učestvovale samo žene.

Džesika Meir, 45

Džesika Meir je rođena i odrasla u Karibuu u državi Mejn i stekla je diplomu biologije na Univerzitetu Braun, magistar nauka iz svemirskih studija na Međunarodnom svemirskom univerzitetu i doktorat iz biologije mora na Institutu za okeanografiju Skrips.

NASA Artemis misija žene astronauti Foto: NASA

Meir je takođe izabrana u klasi astronauta 2013. Napravila je jedan let u svemir 2019. godine, provodeći 205 dana na svemirskoj stanici i sprovela tri istorijske šetnje svemirom sa Kristinom Koh.

En Meklejn "The Annimal", 43

En Meklejn je bivši pilot vojnog helikoptera i veteranka Iraka koja je nosila pozivni znak "The Annimal", odnosno "Životinja".

NASA Artemis misija žene astronauti Foto: NASA

Potpukovnik En Meklejn, koja je poreklom iz Spokena u Vašingtonu, diplomirala je mašinstvo/aeronautičko inženjerstvo na Vest Pointu, magistrirala vazduhoplovstvo na Univerzitetu Bat i magistrirala međunarodne odnose na Univerzitetu u Bristol.

Takođe član klase astronauta 2013, Meklejn je nedavno služio kao inženjer leta na ISS-u. Tokom svog boravka u orbiti 2018. i 2019. godine, završila je dve svemirske šetnje.

Tokom studija u Bristolu, "Životinja" je bila i ragbi zvezda.

Kejt Rubins, 44

Kejt Rubins, odrasla u Napi u Kaliforniji, diplomirala je molekularnu biologiju na Kalifornijskom univerzitetu i doktorirala u biologiji raka na Univerzitetu Stanford.

NASA Artemis misija žene astronauti Foto: NASA

Pre nego što je postala astronaut, Rubins je bila deo tima koji je razvio prvi model infekcije malih boginja. Takođe je radila na Institutu za biomedicinska istraživanja MIT-a Vajthed, proučavajući virusne bolesti.

Rubins je izabrana u klasi astronauta 2009. Tokom svog prvog leta 2016. postala je prvi naučnik koji je sekvencirao DNK u orbiti.

Rubins je jedna od pet članova posade NASA-e koji se trenutno nalaze na Međunarodnoj svemirskoj stanici, nakon što je u oktobru stigla na šestomesečnu misiju kao inženjer leta. Izvela je dve svemirske šetnje i provela 115 dana u svemiru.

Stefani Vilson, 56

Stefani Vilson, iz Bostona, Masačusets, stekla je diplomu inženjerskih nauka na Univerzitetu Harvard i magistrirala iz oblasti vazduhoplovnog inženjerstva na Univerzitetu Teksas u Ostinu.

NASA Artemis misija žene astronauti Foto: NASA

Vilson je astronaut sa najdužim stažom u Artemis timu, jer je izabrana još 1996. Učestvovala je u tri misije, 2007, 2007. i 2010. godine, beležeći više od 42 dana u svemiru.

Nikol Man, 45

Nikol Man, jedna od početnica u NASA-inom Artemis timu, rođena je u Petalumi u Kaliforniji i diplomirala je mašinstvo na Američkoj mornaričkoj akademiji i magistrirala mašinstvo na Univerzitetu Stenford.

NASA Artemis misija žene astronauti Foto: NASA

Man je takođe potpukovnik, dva puta je bila angažovana u Iraku i Avganistanu. Takođe je izabrana 2013. godine, ali još nije letela u svemir, već je radila na programu komercijalne posade.

Njen prvi let biće Boeing-ovim Starlajnerom do ISS-a sledeće godine.

Džezmin Mogbeli, 39

Jasmin Mogbeli, poreklom iz Boldvina u Njujorku, ima diplomu vazduhoplovnog inženjerstva sa informacionim tehnologijama na MIT-u i magistrirala je vazduhoplovnu tehniku na Pomorskoj postdiplomskoj školi. Ona je takođe početnik u svemirskim letovima.

NASA Artemis misija žene astronauti Foto: NASA

Mogbeli je služila u američkom marinskom korpusu, sa preko 150 borbenih misija i 2.000 sati leta u preko 25 različitih aviona. Pridružila se NASA klasi astronauta 2017. godine i još nije letela u svemir.

Kejla Baron, 35

Kajla Beron iz Ričlanda u Vašingtonu, diplomirala je sistemsko inženjerstvo na Pomorskoj akademiji SAD i magistrirala nuklearno inženjerstvo na Univerzitetu u Kembridžu.

NASA Artemis misija žene astronauti Foto: NASA

Početnica u svemirskim letovima, Baron je mornarički veteran, služila je kao oficir za ratne podmornice i bila je pripadnica prve klase žena angažovanih u podmorničkoj zajednici. Baron je takođe članica NASA-ine klase astronauta 2017 i još nije letela u svemir.

Džesika Votkins, 35

Džesika Votkins, iz Lafajeta u Koloradu, diplomirala je geološke nauke i nauke o životnoj sredini na Univerzitetu Stanford i doktorirala geologiju na UCLA.

NASA Artemis misija žene astronauti Foto: NASA

Pored ovih devet žena, devet muškaraca — Džo Akaba, Radža Čari, Metju Dominik, Viktor Glover, Vudi Hoburg, Džoni Kim, Kjel Lindgren, Frenk Rubio, Skot Tingl — takođe se pridružuju Artemis timu i u trci su za buduće misije na Mesec.

Grupa astronauta koje je NASA odabrala predstavljaju najraznovrsniji tim koji je NASA ikada sastavila: devet muškaraca, uključujući četiri sa iskustvom u svemirskim letovima, i devet žena, uključujući pet veteranki svemirskih letova.

Ostaje da vidimo ko će od njih biti izabran.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA