≫ 

Umesto političara - robot? Danska politička stranka koju vodi veštačka inteligencija želi da uđe u parlament

AI je stvorio program koji bi trebalo da predstavlja “savršenu političku viziju prosečne osobe u Danskoj”

  • 2
Veštačka inteligencija Foto: Pixabay.com

Veštačka inteligencija stvorila je celokupan program i čitavo političko odobrenje jedne partije u Danskoj koja se nada uspehu na sledećim parlamentarnim izborima koji će se održati 2023. godine.

Ova stranka stvorena je tokom maja ove godine od strane kompanije Computer Lars i nosi pogodno ime Synthetic Party, iliti Sintetička partija.

Kako je program ove partije stvoren?

Veštačka inteligencija je putem metode mašinskog učenja analizirala pisane publikacije i programe svih manjih političkih partija od 1970. godine do danas. Ovim putem, AI je stvorio program koji bi trebalo da predstavlja “savršenu političku viziju prosečne osobe u Danskoj”.

Interesantno je da se u Danskoj nalazi 230 takvih mikro političkih partija, uključujući i Sintetičku partiju, pa zaključujemo da je veštačka inteligencija imala jedan reprezentativan uzorak na kom je zasnovala svoj politički program.

Članovi sintetičke partije tvrde kako je njihov cilj da dopru do 15 procenata birača koji nisu iskoristili svoje pravo da glasaju na prethodnim parlamentarnim izborima koji su se održali 2019. godine.

Upravo zato je AI analizirao mikro partije koje odstupaju od tradicionalnih i prihvaćenih programa. Logika je sledeća - izašli bi na izbore da su imali koju partiju da podrže, ali pošto nisu imali, neopredeljenim biračima treba ponuditi novu opciju koja neće ličiti ni na jednu drugu.

A sada dolazimo i do same srži onoga što bi ovu AI partiju izdvojilo iz konkurencije i omogućilo joj da osvoji svoje mesto u parlamentu - politički program. Moramo da priznamo, ima ovde zanimljivih ideja, poput:

  • Uvođenje osnovnog univerzalnog prihoda u iznosu od oko 13 hiljada evra mesečno, što je duplo više od prosečne plate u Danskoj.
  • Uspostavljanje boljih uslova za kohabitaciju ljudskog i sintetičkog života.

Da li je ovo dobra ideja? Možda na ovaj način uspemo da iskorenimo korupciju iz politike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    8. avgust 2022 | 11:14

    Хаха, "Квалитиленд" у настајању.

  • Isko

    8. avgust 2022 | 11:28

    Ako je imalo inteligentna ta veštačka ineligencija, shvatiće koliko su ljudi štetni po planetu. Tu nam je kolektivni kraj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA