≫ 

Novi rekord: Naučnici su napravili sinapse milion puta brže od ljudskih

Za stvaranje veštačkih sinapsi korišćen je materijal koji je relativno lak za proizvodnju. Očekuje se da će to omogućiti veliki iskorak u razvoju veštačke inteligencije

  • 0
Mozak, Čip, Procesor Ilustracija / Foto: Pixabay

Istraživači sa MIT-ja tvrde da su uspeli da naprave analogne sinapse milion puta brže od onih u ljudskom mozgu.

Kao što su digitalnim procesorima potrebni tranzistori, analognim procesorima su potrebni programabilni otpornici. Jednom postavljeni u odgovarajuću konfiguraciju, ovi otpornici mogu biti raspoređeni u mrežu analognih sinapsi i neurona.

Osim što su izuzetno brze, veštačke sinapse su navodno i izuzetno efikasne. Ovo je važno jer digitalne neuronske mreže postaju sve naprednije i moćnije, pa im je potrebno sve više energije, zbog čega njihov ugljenični otisak značajno raste.

Istraživači se nadaju da će njihovi nalazi pomoći da se unapredi polje analognog dubokog učenja i veštačke inteligencije uopšte.

Da bi napravili ove analogne sinapse, koristili su neorgansko fosfosilikatno staklo sa nanotankim premazom koji može da sprovodi protone bez oštećenja.

Pošto ovo staklo može da izdrži visok napon, moguće ga je koristiti za prenos protona ludom brzinom uz nisku potrošnju energije. Takođe je relativno jednostavno za proizvodnju.

Kada analogni procesor postane stvarnost, biće moguće trenirati mreže neviđenih nivoa složenosti, piše Futurism.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA