≫ 

Naučnici su pričvrstili GoPro kamere na grupu delfina i snimili nešto zastrašujuće

Želeli su da saznaju kako delfini love i hrane se. Dobili su mnogo više nego što su očekivali

  • 11

Rizikujući da prerano dodelimo titulu, mislimo da smo pronašli najčudniju studiju objavljenu 2022. godine. Naučnici su pričvrstili GoPro kamere na tela šest delfina koje je obučavala američka mornarica i snimili ih kako love hranu i jedu svoj plen u jezivim detaljima.

Prema studiji, želeli su da saznaju više o tome kako ovi sisari love i jedu.

Naučnici su ranije izneli dve suprotstavljene pretpostavke o tome kako se delfini hrane. Smatrali su da ovi sisari ili jure plen, odnosno plivaju brže od njih i grabe ih čeljustima; ili imaju mehanizam takozvanog "usisnog hranjenja", pri čemu ovi predatori pomeraju jezik i šire grlo kako bi stvorili negativan pritisak i tako usisali plen.

Autori studije, koja je objavljena u sredu u časopisu PLoS ONE, odlučili su da utvrde koji metod su delfini zapravo koristili.

"Zvuk i video zajedno nikada ranije nisu korišćeni za posmatranje ponašanja delfina", napisali su autori studije.

Evo odlomka koji objašnjava kako je zastrašujuće izgledao i zvučao GoPro snimak lova delfina:

"Cviljenje se nastavilo kako je delfin uhvatio plen, manipulisao i progutao ga. Ako bi riba pobegla, delfin je nastavljao sa poterom i zatim bi se čuo niz sonarni "klikova". Tokom samog hvatanja ribe, usta bi im se raširila i otkrila skoro sve zube. Grlo se proširilo prema spolja. Ribe bi pokušale da pobegnu čak i u ustima delfina, ali se uvek činilo da ih je delfin samo usisao".

Kamere su tako bile postavljenje da smo imali pogled na oko i bočnu stranu delfina i videti jednom je dovoljno. Ovo nisu životinje iz bajki, već zastrašujući predatori koje izgleda uzbuđuje potera za plenom.

Naučnici kažu da je uvek bilo očigledno kada su delfini identifikovali svoju sledeću metu: životinje su brže plivale, a čak su se i otkucaji njihovih srca čuli na snimcima.

Istraživači su otkrili da delfini uglavnom usisavaju svoj plen, tako da je njihova studija bila uspešna po tom pitanju.

GoPro kamere su takođe snimile delfina koji jede morske zmije, što nikada ranije nije primećeno: "Primetno je da je jednog dana delfin Z lovio 8 morskih zmija. Usisao bi ih, malo mrdao glavom i progutao".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan Nikolic

    18. avgust 2022 | 18:03

    Jedu da bi preživeli i postadoše predatori i "krvopije",a mi zakoljemo,ošurimo,izvadimo drob,usolimo i nabijemo na ražanj pre osmosatnog vrtenja nad vatrom,skupljamo moču koju omlatimo s vrućim 'lebom i sa zgražavanjem gledamo rezultate američkih "foka" koje su razotkrile "mračnu" stranu Flipera!?Ko je ovde lud!?

  • Kukavci

    18. avgust 2022 | 18:17

    A šta ste očekivali? Da stave portiklu i uzmu noževe i viljuške! Alal vam nauka!

  • Dragana

    18. avgust 2022 | 18:08

    Kakvo proseravanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA