≫ 

Istraživači koristili 3D tehnologiju na mumijama i otkrili zastrašujuće detalje

Koristeći 3D tehnologiju, antropolozi i arheolozi dobijaju mogućnost da provire u prošlost i steknu uvid u kulture koje su nekada postojale

  • 0
U antičkoj nekropoli blizu poznatih piramida Egipta u Gizi,  lokalni arheolozi otkrili su sedam grobova faraonskog doba. Foto: Tanjug/AP/Nariman El-Mofti

Tim istraživača koristio je 3D tehnologiju snimanja za analizu nekoliko vekovnih mumija. Tokom procesa otkrili su jezive detalje.

U novom radu, objavljenom u petak u časopisu Frontiers in Medicine, autori su saopštili rezultate analize tri pretkolumbovske južnoameričke mumije (odnosno, dva muškarca i jedne žene).

"Mogućnost modernog CT skenera sa mogućnošću 3D rekonstrukcije pružila nam je jedinstven uvid u tela koja inače ne bi bila otkrivena", objašnjava patološki istraživač Andreas Nerlih.

"Prethodne studije bi uništile mumiju, dok rendgenski snimci ili stariji CT skenovi bez funkcija trodimenzionalne rekonstrukcije ne bi mogli da otkriju dijagnostičke ključne karakteristike koje smo ovde pronašli" dodaje.

Naime, ispostavilo se da su dve mumije umrle nasilnom smrću. Rezultati radiokarbonskog datiranja procenjuju da su mumije umrle između 740 i 1120 godina prenosi Thedailybeast.

"Jedan napadač je udario žrtvu u glavu, a drugi mu je zabio nož u leđa", napisali su istraživači za jednu od muških mumija.

Na drugoj mumiji su pronađene "masovne traume na vratnom predelu kičme, što je najverovatnije i uzrok smrti".

Sa druge strane, smatra se da je žena umrla prirodnom smrću.

Koristeći 3D tehnologiju, antropolozi i arheolozi dobijaju mogućnost da provire u prošlost i zaključe na koje načine su ljudi umirali, davajući im uvid i u kulture koje su nekada postojale.

Do sada je 21 odsto muških pretkolumbovskih ostataka pokazalo znake nasilja i traume, što je mnogo u poređenju sa savremenim društvom.

To sugeriše da je nasilje bilo mnogo češća pojava u njihovom društvu i kulturi.

Video: Slatko ili jezivo: Čime se hrani pas-robot?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA