≫ 

Rover Perseverance otkrio organske uzorke na Marsu: Da li je život moguć na Crvenoj planeti?

Uzorci su pronađeni u krateru Jezero, što naglašava da je potencijalno imao nastanjivu sredinu pre 3,5 milijardi godina

  • 7
Selfi sa Marsa Foto: NASA/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Tokom istraživanja drevne delte reke, rover Perseverance, sakupio je neke od najvažnijih uzoraka u misiji pronalaska nekadašnjeg života na Marsu, prenosi CNN.

Naime, nekoliko prikupljenih uzoraka pokazalo je postojanje organske materije u krateru Jezero, što naglašava da je potencijalno imao nastanjivu sredinu pre 3,5 milijardi godina.

"Stene koje smo istraživali na delti imaju najveću koncentraciju organske materije koja je ikada pronađena na misiji", rekao je Ken Farli, naučnik projekta rovera Perseverance.

Podsetimo, roverova misija "Mars sample Return", otpočela je pre 18 meseci i ima za cilj pronalazak znakova drevnog mikrobnog života.

Za sada, rover ima 12 uzoraka, a očekuje se njegov povratak na Zemlju do 2030. godine.

Zbog svoje lokacije, krater Jezero (koji se prostire na 45 kilometara), je od posebnog interesa za NASA-ine naučnike.

"Iako samo otkrivanje ove klase organskih materija ne znači da je život definitivno postojao, ovaj skup zapažanja počinje da liči na neke stvari koje smo videli ovde na Zemlji. Jednostavno rečeno, ako je ovo potraga za blagom za potencijalnim znacima života na drugoj planeti, organska materija je trag", rekla je Sunanda Šarma naučnica u NASA-inoj laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni.

Neke od različitih stena u delti bile su udaljene oko 65,6 stopa (20 metara) i svaka od njih priča različite priče.

Jedan komad peščara, nazvan Skinner Ridge, dokaz je kamenitog materijala koji je verovatno transportovan u krater stotinama milja dalje, što predstavlja materijal do kojeg rover neće moći da putuje tokom svoje misije. Wildcat Ridge, s druge strane, čuva dokaze o glini i sulfatima koji su se naslagali i formirali u stenu.

Kada se uzorci nađu u laboratorijama na Zemlji, mogli bi otkriti uvid u potencijalno nastanjivu okolinu na Marsu, kao što su hemija, temperatura i kada je materijal deponovan u jezeru.

"Smatram da slobodno mogu da kažem da su ovo dva najvažnija uzorka koja ćemo prikupiti u ovoj misiji“, rekao je Dejvid Šuster, naučnik za vraćanje uzorka na Kalifornijski univerzitet u Berkliju.

Video: Kako izgleda kada Crna rupa usisa zvezdu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    16. septembar 2022 | 17:49

    Lepo izgleda ovaj deo Amerike gde se slikaju i snimaju ove komedije!

  • Čiča

    16. septembar 2022 | 18:49

    Da bar sa slike obrišu oblake ☁ .

  • Драган

    17. septembar 2022 | 18:28

    Маните се људи копродукција НАСЕ и холивуда, па они су проваљени још 1969 на оном блок бастеру о "спуштању Апола на Месец"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA