≫ 

Evropljanka uskoro na čelu Međunarodne svemirske stanice: Preuzima kapetansku poziciju od Rusa

Kristofeti je u svemiru po drugi put, a službeno će postati kapetan nakon tradicionalne svečanosti 28.septembra

  • 0

Astronautkinja Samanta Kristofeti uskoro će se naći na poziciji kapetana Međunarodne svemirske stanice (ISS), saopštila je u sredu Evropska svemirska agencija (ESA).

"Počašćena sam svojim imenovanjem na mesto kapetana", rekla je Italijanka koja je na Međunarodnoj svemirskoj stanici od početka misije Minerva, koja je otpočela u aprilu.

"Radujem se što ću iskoristiti iskustvo koje sam stekla u svemiru i na Zemlji i voditi vrlo sposoban tim u orbiti", dodala je astronautkinja prenosi Ansa.

Kristofeti je u svemiru po drugi put, a službeno će postati kapetan nakon tradicionalne svečanosti tokom koje će joj prethodnik Oleg Artemjev svečano uručiti ključeve 28. septembra.

"Ka prva Evropljanka na mestu kapetana Međunarodne svemirske stanice, Samanta će ponovo biti izvor inspiracije za mlade generacije", istakao je Đorđo Sakoća predsednik Italijanske svemirske agencije.

Pre godinu dana, Barbika s likom Samante Kristofeti lansirana je na letu u bestežinskom stanju kako bi nadahnula devojčice da razmisle o karijeri u istraživanju svemira, generalno o STEM području.

Ova 45-godišnjakinja postala je prva italijanska astronautkinja tokom svoje prve misije 2014./2015, a tek peta osoba iz Evrope na čelu ISS-a i druga iz Italije nakon Luke Parmitana.

Video: Da li ljudska vrsta konačno ima durbin kojim će videti vanzemaljce: Lansiran svemirski teleskop

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA