≫ 

NASA svemirska letelica uskoro će se sudariti sa asteroidom: Testiranje plana za sudnji dan

Reč je o DART misiji u kojoj NASA želi da testira koliko bi bilo teško sprečiti veći asteroid da udari u Zemlju

  • 0
Zemlja, asteroid

Foto: Pixabay

Letelica misije DART sudariće se sa bezopasnim asteroidom i pružiti naučnicima uvid u potencijalnu odbranu od daleko opasnijih svemirskih tela.

NASA-in Double Asteroid Redirection Test (DART), njihova prva misija testiranja odbrambene tehnologije protiv asteroida i kometa pogodiće testni asteroid kasno večeras, a sve će posmatrati teleskopi s udaljenosti uključujući novi svemirski teleskop Džejms Veb.

Demonstracija će se dogoditi na udaljenosti od 11 miliona kilometara, a meta NASA-ine sonde je asteroid Dimophos. Agencija je saopštila da asteroid trenutno nije na putu prema Zemlji niti će ga test poslati ka nama.

Naučnici smatraju da je mala promena brzine asteroida dovoljna da promeni njegovu putanju, odnosno da prođe pored Zemlje. Uslov je da se to uradi na vreme.

Misija DART će testirati tu teoriju tako što će udariti u Dimorphos širok 160 metara pri više od 20.000 km/h. Udar bi trebalo da promeni njegovu putanju oko mnogo većeg asteroida zvanog Didimos.

NASA je obećala spektakularne fotografije koje će biti snimljene dok se sonda od 570 kg približava cilju. Međutim, ona ima težak zadatak jer će u samo poslednjih 50 minuta moći da napravi razliku između dva asteroida. Softver za navigaciju će prilagoditi putanju tako da dođe do frontalnog sudara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA