≫ 

Istorijsko dostignuće! NASA uspešno sudarila DART letelicu sa Dimorfos asteroidom!

Ukoliko je DART uspešno promenio putanju asteroida, to će biti prvi put da je čovečanstvo promenilo putanju nekog nebeskog tela!

  • 26

Letelica misije DART sudariće se večeras sa bezopasnim asteroidom i pružiti naučnicima uvid u potencijalnu odbranu od daleko opasnijih svemirskih tela.

NASA-in Double Asteroid Redirection Test (DART), njihova prva misija testiranja odbrambene tehnologije protiv asteroida i kometa pogodiće testni asteroid kasno večeras, a sve će posmatrati teleskopi s udaljenosti uključujući novi svemirski teleskop Džejms Veb.

Demonstracija će se dogoditi na udaljenosti od 11 miliona kilometara, a meta NASA-ine sonde je asteroid Dimorfos. Agencija je saopštila da asteroid trenutno nije na putu prema Zemlji niti će ga test poslati ka nama.

Šta je sledeće:

Zemaljske opservatorije širom sveta posmatraće sistem asteroida kao način da potvrde da li je DART uspešno promenio kretanje asteroida. Svemirski teleskop Džejms Veb, svemirski teleskop Habl i NASA-ina misija Lusi takođe će posmatrati posledice.

Ukoliko je DART uspešno promenio putanju asteroida, to će biti prvi put da je čovečanstvo promenilo putanju nekog nebeskog tela!

Video: Evo šta izađe kad na google ukucate dark mission

Iz minuta u minut:

01.16 - Istorijsko dostignuće! NASA uspešno sudarila DART letelicu sa Dimorfos asteroidom! Ekran je potpuno crn, izgubio se signal nakon sudara. Timovi naučnika grlili su se ushićeni, nakon što je potvrđen udar.

01.10 - Svega 5 minuta do udara! 

01.04 - Manje od 10 minuta do sudara! Ukoliko misija uspe, biće to prvi put da je čovečanstvo pomerilo neko nebesko telo.

00.57 - NASA potvrdila i poslednji ključan korak - DART precizno naciljao Dimorfos. Aplauz se čuje u prostorijama kontrole misije. 17 minuta do udara.

00.47 - Kontrola misije je upravo izvršila poslednju proveru za večeras - svi sistemi rade kako treba, letelica je udaljena manje od 10.000 kilometara od asteroida. Sistem Didimos je sada dosta vidljiviji, vidi se i asteroid Dimorfos - meta DART letelice.

Do sada sitna tačkica na ekranu, polako postaje jasno vidljiv sistem asteroida.

00.27 - NASA je potvrdila da je "mozak" letelice, takozvani SMART Nav sistem "naciljao metu". SMART Nav je skup računskih algoritama na DART-u koji će, sa ostatkom sistema za navođenje i navigaciju letelice, nezavisno pronaći Dimorfos i usmeravati letelicu u njega.

To je još jedan ključni korak ka uspešnom završetku misije i validaciji ove tehnologije.

U međuvremenu, mala bela tačka u centru ekrana na strimu postaje sve veća dok se DART približava Dimorfosu brzinom četiri milje u sekundi.

00.21 - Trenutno smo na nešto manje od sat vremena do udara. Letelica je trenutno na oko 7 miliona milja od Zemlje i potrebno je oko 45 sekundi da snimci sa kamere sa letelice stignu do Zemlje. Trenutno se čeka potvrda NASA-e da je DART letelica "naciljala" Dimorfos. NASA upravo proverava da je sve kako treba, a letelica se ponaša kako se očekivalo.

Agencija je "optimistična" da će večerašnja misija biti uspešna.

Naučnici smatraju da je mala promena brzine asteroida dovoljna da promeni njegovu putanju, odnosno da prođe pored Zemlje. Uslov je da se to uradi na vreme.

Misija DART će testirati tu teoriju tako što će udariti u Dimorphos širok 160 metara pri više od 20.000 km/h. Udar bi trebalo da promeni njegovu putanju oko mnogo većeg asteroida zvanog Didimos.

U satima pre udara, slika će biti uglavnom crna, sa jednom tačkom svetlosti. Ta tačka je binarni asteroidni sistem Didimos koji se sastoji od većeg asteroida po imenu Didimos i manjeg asteroida koji kruži oko njega pod nazivom Dimorfos.

Kako sudar letelice sa asteroidom Dimorfos bude bliži (u 01.14h po našem vremenu) tačka svetlosti će postati veća i na kraju će biti vidljivi asteroidi u više detalja.

U 01.14h letelica DART bi trebalo da se namerno sudari sa asteroidom Dimorfos. Ovaj lajvstrim će imati kašnjenje zbog vremena potrebnog da slike stignu na Zemlju, plus dodatnog vremena za slanje slika na različite platforme.

Nakon udara, fid će biti samo crna slika - zbog gubitka signala. Posle otprilike 2 minuta, ovaj strim će se pretvoriti u "reprizu" – prikazujući poslednje trenutke koji su doveli do udara. Taj fajl će takođe postati dostupan na veb lokacijama NASA-e i na njihovim društvenim mrežama.

U videu na početku teksta gledajte prenos uživo sa NASA-ine svemirske letelice DART o pristupu asteroidu Dimorfos.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • REALNO

    26. septembar 2022 | 23:38

    ČAČKATE MEČKU!!!!

  • Srele

    27. septembar 2022 | 01:44

    Znači rešen problem asteroida. Sad da rešimo teži problem-samouništenje nuklearnim ratom😢

  • nesa

    27. septembar 2022 | 01:07

    Hahhahahahaha.Ma da sigurno.Kakvi bre asteroidi.Opet neka namestena prica.Ameri heroji skrenuli asteroid.Da sigurno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA