Za glas Dart Vejdera će od sad biti odgovorna veštačka inteligencija

Glumac Džejms Erl Džons, možda i najpoznatiji po tome da je pozajmio svoj glas Dart Vejderu u filmskim i serijskim Star Wars ostvarenjima ide u penziju, ali je interesantno ko će ga zameniti

  • 1
Dart Vejder

Foto: Shutterstock

Tokom 45 godina, Džejms Erl Džons davao je glas Dart Vejderu kroz raznorazne filmove, serije i video igre, ali i tome je došao kraj. Međutim, ovaj glumac došao je na veoma interesantnu ideju o tome kako će njegov glas nastaviti da živi u novim Star Wars kreacijama, potencijalno i nakon njegove smrti.

Kompanija Respeecher stvorila je algoritam potpomognut veštačkom inteligencijom i mašinskim učenjem koji stvara nove dijaloge stvarajući identičan glas kao i glumac koji je originalno ili davao glasovne talente ili glumio u nekom ostvarenju.

Dakle, laički rečeno, AI analizira postojeće instance glasa, stvara sintetičku rekreaciju istog tog glasa koja je zatim sposobna da novi scenario izgovara na isti ili makar veoma sličan način kao i glumac, prenosi Benchmark.

Ono što je još zanimljivije jeste da je u skorašnjoj televizijskoj seriji "Obi-Wan Kenobi" upravo ovaj AI stvorio glas za sva pojavljivanja Dart Vejdera, a vi sami procenite da li imate nekih zamerki.

Na kraju, vredi naglasiti kako je glumac Džejms Erl Džones Džons prepisao prava za sintetisanje svog glasa kompaniji Dizni ukoliko ga generiše AI.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stanoje

    28. septembar 2022 | 23:50

    Takodje svetlosni mac ce mu blistati duginim bojama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA