≫ 

SpaceX Ilona Maska i NASA bi mogli da udruže snage da spasu legendarni Habl svemirski teleskop

Izgleda da još uvek nije kraj za ovo legendarno dostignuće ljudske rase jer bi on mogao da bude premešten na podesnije mesto

  • 0
Hubble svemirski teleskop univerzum Foto: NASA

Habl svemirski teleskop lansiran je u nisku zemljinu orbitu pre 32 godine, davne 1990, tačnije 25. aprila te godine. Od tada pa do sada čovečanstvu je podario neke od najneverovatnijih fotografija svemira koje nismo mogli ni da sanjamo.

Međutim, njegova pozicija u niskoj zemljinoj orbiti, iako odlična za brojna servisiranja koja su mu bila neophodna, postala je malo manje pogodna za nastavak rada. Međutim, izgleda da još uvek nije kraj za ovo legendarno dostignuće ljudske rase jer bi on mogao da bude premešten na podesnije mesto.

Tokom prošle nedelje, NASA i kompanija SpaceX sklopilli su ugovor oko istraživačkog projekta koji bi detaljno razmotrio mogućnost da se Habl pomeri u višu orbitu kako ne bi ispao iz trenutne orbite, što se predviđa da bi se moglo dogoditi tokom narednih deset godina.

Plan kompanije u vlasništvu Ilona Maska, SpaceX, jeste korišćenje jedne od njihovih "Dragon" svemirskih letelica kako bi se ovaj svemirski teleskop komplikovanim manevrom premestio u viši nivo zemljine orbite, čime bi mu se značajno produžio "životni vek".

Prema rečima Tomasa Zurbukena, pomoćnika administratora Direktorata za naučne misije unutar sedišta NASA u Vašingtonu, "Ovo je veoma uzbudljiv predlog i reflektuje inovativne pristupe koje NASA istražuje kroz privatno-državna partnerstva".

U ovom trenutku, svemirski teleskop Habl kruži na visini od 540 kilometara od površine naše planete i ukoliko ne dođe do njegovog pomeranja u viši sloj orbite on će polako početi da se vraća u zemljinu atmosferu.

Stoga, bilo kakva misija sa sličnim ciljem čini se neophodnom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA