NASA odložila lansiranje Artemis misije za novembar

NASA kaže da je vozilo Spejs launč sistem (SLS) biti vraćeno u svoju inženjersku radionicu kako bi ga zaštitili od uragana

  • 3
Otkazano lansiranje rakete NASA Foto: Tanjug/AP

Američka svemirska agencija NASA saopštila je prošle nedelje da će sa lansirne rampe na Floridi zbog uragana povući svoju raketu Artemis I, koja je trebalo da leti na Mesec.

Sada, iz agencije kažu da je lansiranje definitivno pomereno za novembar.

Iako je u početku postojala mala šansa da bi se NASA-in sledeći pokušaj lansiranja mogao održati u oktobru, to je na kraju ukinuto nakon što je NASA odlučila da vrati raketu u zgradu za sklapanje vozila (VAB) kako bi je zaštitila od oluje.

Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja lansiranja, naknadno testiranje sistema za dovod goriva rakete pokazalo je da je curenje i dalje prisutno, ali na "boljem" nivou. Sada kada se raketa vratila u VAB, NASA kaže da će se "pripremiti za dodatne inspekcije".

Artemis I će biti prva u nizu misija u kojima će ljudi ponovo kročiti na površinu Meseca nakon 50 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    3. oktobar 2022 | 15:12

    Bas im dobro ide.. Bese li ono da su oni sleteli na mesec??🤦‍♂️

  • Samo ravno

    3. oktobar 2022 | 23:20

    Ma pomeraćete je smesta na mesto doživotno jer osim na nekom otpadu nema gde da ode sa ove nase prelepe ravne zemlje i kupolom zastićene i kraj 💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA