Evo šta MORATE da jedete tokom TRUDNOĆE ako želite da vam deca budu INTELIGENTNA

Deca čije su majke u toku trudnoće stalno uzimale folnu kiselinu bolje će znati da iskažu svoje emocije, izgrade čvršće veze i nose se sa problemima odrastanja

  • 1

Najnovije istraživanje pokazalo je da su deca majki koje su tokom cele trudnoće uzimali 400 mikrograma folne kiseline bila stabilnija, imali pravilan razvoj mozga i smanjenu mogućnost deformacije kičmenog stuba.

Najvažniji lek za trudnice stiže uskoro u apoteke!

5 BIZARNIH stvari koje mogu da utiču na TRUDNOĆU i zdravlje deteta

BUDUĆE MAME: Vitamini za trudnoću su čisto bacanje para! Ipak, jedan lek MORATE da pijete!

Folna kiselina se prirodno nalazi u lišču zelenog povrća, kao što je spanać, brokoli, karfiol, prokelj, kupus, zelene paprike, tikvice, krastavac, cvekla, pasulj, avokado, dinja, grejpfrut, papaja, sok od paradajza, semenke od suncokreta.

Potreba za folnom kiselinom u trudnoći su znatno povećane i obično nisu zadovoljene samo unosom hrane. S obzirom da posledice njenog manjka značajno utiču na rast, funkciju razmnožavanja, kao i stvaranje krvnih ćelija, trudnoća predstavlja kritični period za unos dovoljnih količina folne kiseline.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Da bi uvideli značaj jednog od vitamina B kompleksa na Univerzitetu Uster napravljen je test. Jedna grupa trudnica je folnu kiselinu koristila samo tri meseca, kao što se preporučuje, dok je druga koristila tokom cele trudnoće.

Otkriveno je da deca trudnica, koje su ovaj dodatak pile sve vreme, kada su napunila sedam godina bila na većem nivou emocionalne inteligencije, imala su bogatiji rečnik i mogućnost rezonovanja, saopštio je doktor Toni Kasidi.

Foto: freedigitalphotos.net Foto: freedigitalphotos.net

Kesedi je rekao da nema potrebe da se trudnicama zabrani da nastave da uzimaju folnu kiselinu i nakon 12 nedelja, ako rezultati istraživanja i dalje budu dobri.

- Ne postoje dokazi da uzimanje folne kiseline tokom trudnoće može da nanese neku štetu, za razliku od povećanja preporučene količine. Mislimo da razvoj jezika vodi do bolje komunikacije i interakcije sa roditeljima - objasnio je Kesidi.

Naučnici su najavili da će sledeći korak biti istraživanje na deci kada napune 10 godina.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA