≫ 

SRĐAN ĐOKOVIĆ OTVORENO: Kako smo stvorili šampiona od Novaka (VIDEO)

U opuštenom razgovoru sa učenicima ITHS, Srđan Đoković je ispričao važne događaje iz odrastanja njegovog sina, opisavši koliko je dao sve od sebe da u krajnje očajnim uslovima u zemlji stvori nekoga ko vlada jednim sportom

  • 64
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Novak Đoković nikada nije propustio priliku da istakne važnost porodice za ono što je uradio u karijeri. Njegov slučaj je školski primer koliko je podrška najbližih najvažnija da bi se stremilo ka ciljevima, i pored svih mogućih problema koji mogu da se nađu na tom putu.

A Srđan i Dijana Đoković su bili svesni svega, i dali sve od sebe da u krajnje očajnim uslovima u zemlji stvore nekoga ko vlada jednim sportom.

Upravo je o ulozi porodice u stvaranju vrhunskog sportiste otac najboljeg tenisera sveta govorio na predavanju u srednjoj školi za informacione tehnologije (ITHS), koju su zajednički pokrenuli kompanija "Comtrade" i "Link Group".

U prilično otvorenom razgovoru sa učenicima škole, Đoković je preneo samo delić svog iskustva tokom Novakovog odrastanja.

>>> Zašto teniseri odustaju od Olimpijskih igara? Novak je objasnio i traži promenu!

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

''VERUJEM DA ĆE BITI NAJBOLJI TENISER SVIH VREMENA''

- Mnogi su smatrali da pričam gluposti kada sam govorio šta će on postići. On je već sve ispunio, bar što se mene tiče, još pre koju godinu. Ovo sad što radi je nestvarno i verujem da će biti najbolji teniser sveta u istoriji sporta. Kada imate svoj cilj, i postane vam najvažniji u životu, to vam je onda jasna stvar.

- Sve to je bilo užasno teško i skupo. Ljudi su često nerealni u prognozama za svoju decu i ponekad preteruju. I to je ključ narušavanja porodice. Jeste meni Jelena Genčić rekla da nije videla većeg talenta posle Monike Seleš, ali se nisam zadržao samo na njenom mišljenju. Od još nekoliko stručnjaka sam čuo da će biti šampion, i kad je već bilo tako, mi kao porodica smo dali sve - i što smo imali i što nismo imali.

- Seli smo za sto jednom prilikom i pitao sam ga šta hoće. Rekao je: Da budem broj jedan. A onda je stasavao u najgorim mogućim momentima za ovu našu napaćenu zemlju.

"GOSPODINE ĐOKOVIĆU, BILA NAM JE ČAST"

Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images Foto: Guliver/Julian Finney/Getty Images

Đoković je ispričao jednu od anegdota na turniru za tenisere od 15 godina, u francuskom gradu Labola.

- Teniseri iz drugih zemalja su imali sve, a mi smo bili tikva bez korena - sami samcijati, bez ikakve podrške saveza, opštine, grada, države.

- Stigli smo kasno u taj hotel, koji je zapravo bio neki pansion bez klime. Napolju je bilo 30 stepeni, u sobi 50. Hteli smo da otvorimo vrata da bude lakše, a ispred su spavali neki Arapi. Ne znam kako smo preživeli tu noć, ali sam sutradan otišao kod direktora turnira i rekao da mu da ovo nisu dobri uslovi za mog sina da pokaže najbolje na ovom turniru.

- Uveravao me je da je to oficijalni hotel, ali pošto sam insistirao, rekao mi je da mi se može obezbediti drugi hotel, ali uz doplatu, na šta sam rekao da nema problema.

- A onda, kada je Novak osvojio taj turnir, direktor mi je prišao i rekao: "Ne morate ništa da doplatite, gospodine Đokoviću, bila nam je čast". I šta to sve govori? Morate grabiti i rukama i nogama - rekao je Đoković, otkrivši i da ga Novak sada mnogo bolje razume kada je i on sam postao otac.

"TATA, BIĆE SUPER AKO BUDEM U TOP 20 IGRAČA SVETA"

Foto: Instagram.com/borisbeckerofficial Foto: Instagram.com/borisbeckerofficial

- Jednom prilikom smo Novak i ja sedeli, imao je 13 godina i kada je video koliko je truda neophodno, rekao mi je: Tata, biće super ako budem među prvih dvadeset. Rekao sam mu da se s tim ne slažem. I nikada više nije to nije rekao.

Pitanje se samo po sebi nametnulo - kako ste se osećali kada ste stavili takav pritisak na dete?

- Pokazao sam mu tada nije nemoguće da bude broj jedan, a ne da mora da bude broj jedan. Jer da sam mu rekao "da, Novače, to bi bilo sasvim okej", možda bi ta rečenica uticala na njegov mentalni pad kad bi stigao do 20. mesta.

- Nekoliko puta sam bio stroži sa njim, jer pred njim nisam smeo da pokažem slabost. Jedino tada je mogao da svhati da mora maksimalno da se posveti i da radi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Poznato je iskustvo da su Novakovi roditelji morali da se zadužuju da bi izneli teret njegovih priprema. Đoković je ispričao kako je došlo do toga.

- Novak i ja smo planirali put na turnir u SAD za igrače do 18 godina. Tada mi je direktor Partizana rekao da će on pokriti troškove puta, da bi deset dana red put rekao da nema para.

- Pare su mi hitno trebale, i otišao sam kod jednog zelenaša, govoreći mu da mi zbog avionskih karata treba hitna uplata već sutradan. Gledao me je dok sam pričao i pitao me da li žurim, a onda je rekao: "Znaš, kod mene je kamata 12 odsto na mesečnom nivou, ali ti pošto žuriš, za tebe je 15. Gledao sam ga nekoliko sekundi i uzeo pare. Kad samo došao kući, zaključao sam se u kupatilu i polomio i ruke i noge od besa."

- Da su te pare bile za mene, drugačije bi bilo. Ali ovo je bilo za moje dete.

"SAD SAM VELIKI, TATA, MOGU SAM"

Foto: Twitter/@InteBNLdItalia Foto: Twitter/@InteBNLdItalia

Bukvalno do punoletstva je Novak bio pošteđen saznanja u kakvoj je situaciji bila njegova porodica.

- Ni tada nisam hteo da išta sazna, ali slučajno se desilo. Posle konstantnih putovanja sa njim punih 15 godina, sa njim su putovala dvojica naših trenera. Nakon jednog treninga, rekao sam mu da požuri jer mama sprema ručak, na šta mi je on rekao da neće. "Ulazi u kola da ti sad ne dođem" - izazvao je smeh Đoković prisutnih učenika.

- Onda meni on kaže: "Meni su treneri pričali da uskoro postajem punoletan, i veliki i da neke stvari moram i sam da radim". Odgovorio sam mu: E pa ako si tako veliki, sad ćeš da čuješ šta smo sve radili za tebe... Ne, ti lokali nisu naši, nego iznajmljeni. Ne, ti stanovi u kojima smo živeli nisu naši, nego su bili iznajmljeni". Plakao je, i posle nikada više nismo o tome pričali.

"MOJA MAMA MNOGO VIŠE VOLI NOVAKA OD MENE"

- Jednom prilikom mi je u restoranu prišao jedan momak od 15-ak godina i plačnim glasom rekao: Moja mama mnogo više voli Novaka nego mene. Počeo je da plače, a ja sam sigurno nekih pola sata razgovarao sa njim. Govorio mu da to nije tako, da je on svojoj majci najvažniji, i da ona samo želi da i on bude uspešan kao Novak, čime god da se bude bavio - rekao je Đoković, zaključivši koliko treba biti oprezan sa decom.

Nipodaštavanjem tuđeg uspeha pravdamo svoj neuspeh, rekao je Srđan Đoković u segmentu priče kako ničija ljubomora i zavist ne smeju da utiču na ostvarenje ciljeva. Tom prilikom je otkrio:

- Znate li koji je jedini roditelj koji mi je prišao da me posle svega pita kroz šta sam prošao i imam li bilo kakav savet? Predrag Danilović. Naš proslavljeni košarkaš, koji se trudi oko svoje ćerke Olge, i koja će sigurno biti pravi šampion.

Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

(B. Mekić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    27. maj 2016 | 18:24

    Neka Vas bog cuva! Srecni smo sto Vas imamo.

  • Misko

    27. maj 2016 | 19:47

    Novak srbiju spasava bog mu dao zdravlje i srece i da samo tako nastavi ziveli djokovici 1000.000 godina

  • Sasa

    27. maj 2016 | 19:12

    Dao vam bog zdravlja samo,sreću imate već ❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA