≫ 

Gubili smo i dobijali duele, ali smo potpuno podbacili u posedu i golovima: Precizna statistika ogolila igru Srbije na Mundijalu (FOTO)

Ako je sudeći po podacima kompanije "InStat", fudbaleri Srbije su prikazali sasvim solidan fudbal u Rusiji

  • 9

Fudbalska reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u nokaut fazu Mundijala u Rusiji nakon poraza od reprezentacija Švajcarske i Brazila.

Međutim, u javnosti je prisutan je opšti utisak da fudbaleri Srbije nisu ni razočarali - a opet ni oduševili svojim igrama na turniru.

>>>Ceo svet se smeje Nejmarovoj glumi protiv Srbije: Obrtao se kao centrifuga posle starta Ljajića! (VIDEO)

Subjektivni osećaj o igri naše reprezentacije donekle je potvrđen i kroz statistiku. Prema podacima kompanije "InStat", Srbija se u većini najvažnijih statističkih parametara nalazi u zlatnoj sredini, dok je u pojedinim segmentima iznad proseka.

Jedan od tih segmenata jeste i broj oduzetih lopti. Naime, Orlovi su čak 56 puta uspeli da oduzmu posed svojim rivalima (Kostariki, Švajcarskoj i Brazilu), s tim da je većina tih situacija bila na našoj polovini, čak 46.

Dušan Tadić se nalazi među 10 najboljih kreatora šansi za pogodak na Mundijalu Foto: Guliver/Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Ipak, i po broju oduzetih lopti na protivničkoj polovini, što smo učinili 10 puta, smo u samom vrhu. Zanimljivo je i da je distanca od gola rivala u trenutku oduzete lopte iznosila 75,9 metara, nešto bliže nego što je inače prosek svih reprezentacija.

>>>Grmi Moskvom "Brazil ćao, Brazil ćao"! Jedan Brazilac je zažalio što se našao u grotlu navijača Srbije (VIDEO)

Parametar u kome smo takođe na prvom mestu, s tim da ga delimo sa Egiptom, jeste i broj izgubljenih lopti. Čak 64 puta smo izgubili posed, od toga 10 puta na našoj polovini, a na taj način smo i primili jedan od golova na Mundijalu.

Poređenja radi, reprezentacije Brazila i Švajcarske su izgubili po deset lopti manje.

Podatak koji bi morao da nas čini ponosnim jeste da su Orlovi zvanično sedma ekipa po broju dobijenih duela. Po utakmici smo izlazili kao pobednici iz 52% duela (96/185), ali po ukupnom broju dobijenih duela smo treći iza reprezentacija Rusije i Argentine.

Sergej Milinković-Savić je izgubio dosta poseda na Mundijalu u Rusiji Foto: AP/Tanjug

Od ukupno 96 duela, u odbrani smo dobili 49 a u napadu 47.

>>>Karleuša udarila na Krstajića: Tako je to kad umesto brutalnog defanzivca igra neko dete!

Takođe, fudbaleri Srbije su bili dominantni i u vazduhu. Prosečno smo dobijali je 61% duela (52/32), pa se i u tom parametru nalazimo uz lidera Rusiju (38/60), dok smo u duelima "na zemlji", po procentima, u deset najlošijih (49%).

Statistički podatak u kome smo takođe najbolji na Mundijalu, jeste i broj uspešnih startova na loptu (26/46), dok su recimo Španci imali tek (12/29), s tim da se kroz ovo može videti i da je naša ekipa više bila defanzivno orijentisana.

Što se ofanzivnih segmenata igre tiče, reprezentacija Srbije je u proseku imala najviše tačnih centaršuteva po meču (7/16), a takođe se nalazimo u deset najboljih i po driblinzima po meču (19/31).

Nikola Milenkvić se nalazi u samom vrhu sa 34 oduzete lopte na Mundijalu Foto: Tanjug/AP

Po posedu lopte se nalazimo u donjoj polovini sa 45% po meču, što nas stavlja na 20. mesto. Po broju tačnih dodavanja, sa 83% uspešnosti, se nalazimo na 22. mestu, dok po udarcima ka golu, sa 10,3 po meču, smo zauzeli 21. mesto.

>>>Kolarov može da da ili namesti 4 gola, ali primiće 14: Legenda Mančestera "sahranila" kapitena Orlova!

Fudbaleri Srbije su takođe pravili dosta faulova, čak 14,7 po meču, ali su i češće bivali faulirani, 14 puta po meču.

Zanimljiv podatak je i da je prosečna dužina naših dodavanja bila 20 metara, dok su na primer, dodavanja Brazilaca u proseku bila za četiri metara kraća. Naši pasovi su inače među šest najsporijih na turniru.

U pogledu individualnog preformansa, samo nekoliko naših igrača se istaklo na ove tri odigrane utakmice.

Sudeći po podacima "InStata" samo su Nejmar, Ronaldo i Kros uputili više udaraca od Aleksandra Mitrovića (6/14). Na žalost po navijače Srbije, samo je jedan od njih završio u mreži.

Aleksandar Mitrović je morao bolje da reaguje u pojedinim situacijama Foto: AP/Tanjug

Dušan Tadić se nalazi među deset najuspešnijih plejmejkera po broju ključnih dodavanja koja su rezultirala šansom za pogodak.

Nikola Milenković je, uz Manuela Akanžija iz Švajcarske, oduzimao najviše lopti od svojih rivala (34), dok u našem timu imamo i dvojicu fudbalera koji su izgubili najviše lopti na turniru. To su Aleksandar Mitrović, koji je lider sa 50, i Sergej Milinković-Savić koji je peti u ovoj kategoriji sa 37 izgubljenih poseda.

Duško Tošić je dobio dosta duela na dve utakmice u koje je nastupao Foto: AP/Tanjug

Ipak, njih dvojica su ujedno i naši igrači sa najviše dobijenih duela, a oni se takođe nalaze među najboljima i na globalnoj listi uz Artjoma Dzjubu i Nejmara.

>>>Sergej Milinković Savić ocenio svoje igre na Mundijalu: Da li se slažete sa njim?

Sve u svemu, možemo da zaključimo da su fudbaleri Srbije prikazali zadovoljavajuću igru na Mundijalu u Rusiji, ako se uzme u obzir da protivnici nisu bili ni malo laki.

Ključni detalj se desio u meču protiv Švajcarske, u kome su Orlovi morali da napadnu u finišu meča ne bi li ostvarili pobedu, ali smo nažalost primili gol posle kontranapada.

VIDEO: Fudbaleri Srbije sleteli u Beograd

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    30. jun 2018 | 15:24

    Ma sve sjajno.. samo, ostadosmo bez finala. Sram vas, bre, bilo. Sve vas iz FSS-a.

  • Msss

    30. jun 2018 | 14:28

    Ne treba nama nikakava statistika, sve smo mi vidjeli...

  • Emil

    30. jun 2018 | 15:54

    Samo BOLESNICI mogu da napadaju fudbalere i selektora.Ja sam zadovoljan igrom,malo nam je falilo da prodjemo dalje,a ne zaboravite da smo po rang listi 34 reprezentacija.Sa selektorom odmah treba po tpisati ugovor na 5 godina i pustiti ga da radi.Samo maloumnici mogu da ga napadaju.Bio je veliki fudbaler,odlican funkcioner i bice izvanredan selektor.Na evropsko prvenstvo igramo polufinale najmanje.Ima vec gotov tim,umesto Stojketa Mile Svilar,umesto Kolarova Antonov.Nedostaje samo desni bek,ali Krstaja ce da ga napravi ako treba.Bane,Kolarov,Stojke,Tosic hvala im na svemo zamene su vec tu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA