ČUDO NA MALOJ SVETOJ GORI: Šljiva procvetala dva puta ove godine (FOTO)

Prošle godine u ovom kraju kod Paraćina ispod srednjovekovnog utvrđenja "Petrus" u decembru procvetao je jorgovan

  • 1

U ataru sela Zabrega kod Paraćina poznatom pod nazivom "Mala sveta gora" zbog više desetina ostataka srednjovekovnih manastira, crkava i crkvišta, desilo se još jedno prirodno čudo.

Ovde su kuće omanji zamci, sa zlatnim terasama i "dolče i gabana" ukrasima: OVAKO ŽIVE GASTOSI KOD ŠAPCA (FOTO)

Po drugi put, krajem oktobra, kad joj vreme nikako nije, rodila je i sazrela šljiva «džanarika», a meštani prepričavaju da su u ovom ataru svakakva takva čuda moguća.

- Prve zrele šljive odavno su ubrane, a prva rakija šljivovica potekla je iz kazana još pre dva meseca. Svi smo zato šokirani što je u našem ataru, na potezu zvanom "Paljak", par dana pre kraja oktobra po drugi put rodila i sazrela šljiva - javio nam je Vladan Vučković, jedan od poznatih zagovornika razvoja turizma ovog prelepog kraja i predsednik Društva za očuvanje tradicije, kulturu i umetnost "Petrus".

On nam je šljivu fotografisao i poslao.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zabrežani završavaju berbu kukuruza, spremaju njive za jesenju setvu i prepričavaju kako se slade malim sočnim crvenim plodovima !

Džanarika je na ovim prostorima od pamtiveka, pustila jer korenje, a pre trideset i više godina svaka zrela šljiva bila je ubrana i pretvorena u rakiju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Srbi nikada pre nisu dozvoljavali da rod propadne kao što je to danas. A u našem, zabreškom kraju, ovakva događanja su česta. Tako nam je prošle godine ispod srednjovekovnog utvrđenja "Petrus"  procvetao jorgovan 13. decembra, na potezu prema Crkvi svete Ognjene Marije. Iste godine u decembru procvetala je i ljubičica kod Crkve sveti Jovan – propoveda nam Vučković.

Danas "džanariku" retko ko bere, pa se Zabrežani pitaju šta "Mala sveta gora" u kanjonu reke Crnice i ova šljiva drugim rodom hoće Srbima da poruče.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    1. novembar 2016 | 16:55

    Imam trešnju u dvorištu i rađala je dva puta godišnje 4-5 puta u poslednjih tridestak godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA