Obnova Pionirskog parka počinje u sredu

Pionirski park je jedan od centralnih parkova koji je u veoma lošem stanju. Rekonstrukcija će se raditi u delovima

  • 0

Obnova Pionirskog parka počinje u sredu, 20. septembra, i trajaće do 15. decembra, a za tu namenu izdvojeno je 104 miliona dinara, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

NA RED DOŠAO I PIONIRSKI PARK: Evo do kada će trajati sanacija garaže

- Pionirski park je jedan od naših centralnih parkova koji je u veoma lošem stanju i mi već nekoliko godina planiramo da ga obnovimo, tako da obnova konačno počinje u sredu. Svi koji tuda prolaze znaju da su staze u lošem stanju i da ih treba obnoviti, rekao je Vesić, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Kako je pojasnio, neće se raditi kompletan park, odjednom već u delovima, tako da će građani moći da koriste pojedine delove parka i tokom njegove rekonstrukcije.

Vesić je istakao da u Pionirskom parku ima mnogo zaštićenih vrsta biljaka.

On je podsetio da je počela obnova parka na ušću kod Muzeja savremene umetnosti i dodao da će on biti otvoren u oktobru, povodom obeležavanja oslobođenja Beograda.

- Veliki park od ušća do hotela ''Jugoslavija'', koji ćemo raditi narednih nekoliko godina, počeli smo da uređujemo. Ove godine ćemo urediti još 17 parkova odnosno urbanih džepova, najavio je Vesić.

Govoreći o uništavanju ambrozije na teritoriji grada, Vesić je rekao da je ove godine prvi put počelo sistemsko suzbijanje te korovske biljke, a da se za sledeću godinu priprema izmena propisa u vezi sa tim.

- Ove godine tretirali smo oko 80 hektara, i to samo javne površine, a problem je što te biljke ima i na privatnim površinama na koje mi nemamo pravo da uđemo. Celu teritoriju Beograda smo snimili dronom i na taj način smo locirali ambroziju, tako da smo našim opštinama podeli spiskove gde se ta biljka nalazi na privatnim parcelama kako bi inspektori izašli na teren i sa vlasnicima razgovarali o uništavanju ambrozije, rekao je Vesić.

Za sledeću godinu pripremamo izmenu propisa prema kome će Grad Beograd moći da interveniše na privatnim parcelama, uz to da će vlasnik parcele morati da plati košenje, naglasio je Vesić.

Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, ta biljka nakon košenja ili hemijskog tretiranja nikne ponovo za nekoliko sedmica, tako da je jedino rešenje vađenje ambrozije iz korena.

- Za sledeću godinu Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprema fond u kome će građanima nuditi jedan dinar za svaku ambroziju koju donesu sa korenom, najavio je Vesić.

Ambrozija je korov koji negativno utiče na gotovo deset odsto stanovništva, naveo je on i dodao da ona nije više samo zdravstveni već i privredni problem jer su ljudi onemogućeni da dolaze na posao.

- Ambrozija je postala ozbiljan problem za naš grad, ali i ceo region, zaključio je gradski menadžer, dodaje se u saopštenju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA