Dečak (11) iz Banjaluke povređen posle eksplozije petarde u flaši: Može da izgubi oči, stiže u Beograd na hitnu operaciju

Sve se desilo u sredu u centru Banjaluke, kada se više dečaka igralo petardama i tom prilikom jedan od njih je petardu ubacio u staklenu flašu

  • 2

Dečak F. M. (11) iz Banjaluke, teško povređen u eksploziji petarde stavljene u staklenu flašu, biće prevezen u Beograd na operaciju očiju. Kako kaže izvor blizak porodici, dečak ima teške povrede očiju i lica i još je na lečenju u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske.

PETARDA DEČAKU (14) RAZNELA RUKE: Amputirane mu obe šake, povređeno lice, oči i sluh

- Dečak će u ponedeljak biti hitno prevezen na lečenje u bolnicu u Beogradu, gde će isti dan biti operisan. Stabilno je i nije životno ugrožen, ali mu je potrebna ova operacija - rekao je jedan od prijatelja porodice dečaka i dodao da se nada da će se sve dobro završiti i da dečak neće imati posledica.

Sve se desilo u sredu u centru Banjaluke, kada se više dečaka igralo petardama i tom prilikom jedan od njih je petardu ubacio u staklenu flašu, piše Blic.

- Usled aktiviranja i detonacije, flaša se razletela na sve strane i komadi stakla su pogodili dečaka po licu i očima. On je odmah prevezen u UKC RS, gde mu je pružena prva pomoć i zatim je hospitalizovan - rekli su nam u policiji.

Kako su ispričali očevici, nakon eksplozije komadi stakla su pogodili dečaka. Prolaznici koji su videli zastrašujući trenutak pozvali su Hitnu pomoć.

Foto: Pixabay

- Prišla sam da pomognem, da vidim šta je u pitanju. Videla sam dečaka kako mu iz oka ide krv. Pitala sam ga šta je bilo, on mi je rekao da su ga drugovi pogodili petardom i da su pobegli. Rekao mi je: Teto, ja više neću videti. Je li tako da ja više nikada neću videti? - ispričala je žena koja je u tom trenutku prolazila ulicom u naselju Ante Jakića u Banjaluci.

Prema rečima dr Emire Ignjatić i zamenika načelnika Klinike za očne bolesti dr Miroslava Regode, dečak je primljen sa teškom povredom levog oka koja je odmah po prijemu hirurški zbrinuta. Dečak pored toga ima i povrede prstiju šake.

Inače, u RS kazne za one koji maloletnicima prodaju pirotehniku su i do tri hiljade maraka. Kolika je odgovornost roditelja u ovom slučaju, utvrdiće policija, piše Blic.

Foto: Flickr/yaruman5

Zakoni i izmene i dopune zakona koje je ove godine usvojila Vlada Srbije predviđaju novčane kazne roditeljima koji ne vode računa o ponašanju mališana. Tako će mame i tate na džepu osetiti kada deca bacaju petarde, maltretiraju vršnjake, ne idu u školu...

Izmenama zakona o javnom redu i miru koje bi ove nedelje trebalo da budu usvojene u Skupštini, predviđa se kazna od 50.000 do 100.000 dinara onome ko remeti javni red i mir paljenjem i bacanjem petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Ukoliko to čine mlađi od 14 godina, odgovornost snose roditelji, staratelji ili usvojitelji.

Foto: Flickr/Jasper Nance

Roditelji odgovorni pred zakonom

- Roditelji, staratelji ili usvojitelji su odgovorni ukoliko dozvole deci da koriste petarde. To znači da će oni pred zakonom odgovarati što su ih doveli u opasnost i plaćaće kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati - objašnjavaju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vb

    17. decembar 2017 | 15:23

    Meni nije logicno da idu apeli za petarde,prica se o kaznama da je zabranjeno a gde god se okrenes radnje sa pirotehnikom i to sa fiskalnin racunom.

  • Najbolji cement betmen

    17. decembar 2017 | 13:54

    meni nije jasno kada krene nova godina i krenu da upozoravaju za petarde od povreda nastanu problemi a kada svi cute sve je ok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA