Makedonci uspeli nemoguće: Za jedan dan osvojili tri najviša planinska vrha na Balkanu (FOTO)

Ništa im nisu smetali ni hladnoća, ni sneg

  • 2

Trojica makedonskih planinara iz Skoplja, Aleksandar Kirkovski, Igor Jovanovski i Dimitar Todorovski uradili su gotovo nemoguće. Oni su za nepun dan i po, računajući tu i transport, osvojili tri najviša planinska vrha na Balkanu - Musala (2925 metara nadmorske visine) na planini Rila u Bugarskoj, Mitikas (2918) na Olimpu u Grčkoj i Vihren (2915) na Pirin planini u Bugarskoj.

Bravo, Bojane! Planinar napravio pogrešan potez i zaglavio se na 2.911 metar visine, hrabri Srbin rizikovao život i izvlačio ga satima (FOTO)

Uprkos velikoj hladnoći i dubokom snegu, ova trojica hrabrih planinara uspeli su u svojoj nameri da se u jednom dahu i u što kraćem vremenskom periodu popnu na planinske vrhove koji se nalaze na različitim lokacijama u Bugarskoj i Grčkoj, a da pritom koriste samo konvencionalan transport između tih lokacija.

Planirali su da se na ta tri planinska vrha popnu za dan i noć, ali im teški vremenski uslovi to nisu dozvolili. Ipak, uspeli su da ostvare gotovo nemoguće - tri najviša planinska vrha na Balkanu, zajedno sa transportom između planina u dužini od 600 kilometara, osvojili su za svega 30 časova i 55 minuta.

Foto: Facebook/Aleksandar Kirkovski

- Samo za penjanje na planine bio nam je potreban 21 čas. Za to vreme prevalili smo 60 kilometara i preko 5000 visinskih metara u surovim zimskim planinskim uslovima. Za penjanje na ove vrhove u zimskim uslovima planinarima je uobičajeno potrebno najmanje po dva dana za svaki. Mi smo sva tri vrha osvojili za dan i po, pohvalio se Aleksandar Kirkovski, član planinarskog kluba Makedon i licencirani vodić Federacije planinskih sportova Makedonije.

Osvjanje prvog vrha počelo je 10 minuta pre ponoći 25. decembra ove godine iz mesta Gorcia, odakle su se planinari Kirkovski i Jovanovski, preko platoa Muzite popeli na vrh Mitikis na Olimpu u Grčkoj.

Foto: Facebook/Aleksandar Kirkovski

Na vrhu su bili već u ranim jutarnjim satima, a 22,5 kilometra sa 2300 metara denivelacije su prevalili za 9 sati i 26 minuta.

Sledio je transport do bugarskog mesta Bansko i Banderiške Poljane, gde su se za 4 časa i 45 minuta popeli na treći najviši vrh na Balkanu - Vihren na Pirin planini u Bugarskoj.

Vremena za predah nije bilo mnogo, pa su već naredne noći krenuli u osvajanje trećeg i najvišeg vrha Musala na planini Rila u Bugarskoj. Zbog prevelikog umora, Igor Jovanovski je ostao u planinarskom domu na 2500 metara nadmorske visine, a Aleksandar Kirkovski i Dimitar Todorovski su za 7 časova i 35 minuta uspeli da osvoje i ovaj vrh prevalivši 22,8 kilomtara sa 1560 metara denivelacije.

Foto: Facebook/Aleksandar Kirkovski

Daljinac

(D.J)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA