"Idemo se rešiti Pupovca": Srpski poslanik u Zagrebu već 15 dana meta verbalnih napada

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) objašnjava da je to direktna posledica kampanje za referendum o izmenama izbornog zakona, kojima se traži smanjenje broja i prava poslanika manjina u hrvatskom Saboru

  • 1

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac kaže da je već 15 dana neprestano meta verbalnih napada na javnim mestima.

Milorad Pupovac prekinuo izlaganje u Saboru zbog dobacivanja: Čim je spomenuo "Bljesak" i "Oluju" počeo je haos

Pupovac za današnje "Večernjih novosti" objašnjava da je to direktna posledica kampanje za referendum o izmenama izbornog zakona, kojima se traži smanjenje broja i prava poslanika manjina u hrvatskom Saboru.

- Kad su ispred crkava skupljali potpise vukli su ljude za rukav i govorili: "Potpišite protiv Pupovca", "Idemo se rešiti Pupovca". Tu poruku su poslali i kad su predavali te potpise. Sve to je dovelo do intenzivne verbalne agresije i netolerancije prema meni - rekao je Pupovac.

On, međutim, nije želeo konkretnije da govori o neprilikama sa kojima se suočava, ali je dodao da su o svemu tome predstavnici drugih nacionalnih manjina obavestili vlasti.

Upitan šta se sada dešava sa tim prikupljenim potpisima, Pupovac kaže da su oni sada u Vladi na proveri ispravnosti.

Hrvatski sabor Foto: Tanjug/FaH/Daniel Kasp

- Ako ih bude dovoljno, Sabor će odlučivati da li su pitanja u skladu sa Ustavom, zatražiti od Ustavnog suda mišljenja o tome i na kraju odlučiti hoće li biti referenduma. Međutim, što se tiče odnosa prema manjinama, šteta je već učinjena u kampanji rasplamsavanjem negativnih stavova i emocija - rekao je Pupovac.

Na pitanje da li će Zagreb raspisati taj referendum, Pupovac kaže da bi svakome odgovornom u državi moralo biti jasno koje on posledice može da ima.

- Prihvatanje zahteva bi bio udarac koji bi za manjine značio korak ka obespravljivanju i pogodovao bi desničarskim i proustaškim krugovima. Mislim da velika većina u Saboru i Vladi nije za taj referendum, pa se nadam da ta inicjativa neće proći - rekao je Pupovac.

Prema aktuelnim izbornim pravilima, manjinske stranke imaju zagarantovani broj poslanika srazmerno njihovom broju, a pojedine desničarske organizacije traže da se to promeni.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA