Nemačka firma vrbuje radnike u Splitu: Poznavanje jezika nije uslov, plata zavisi od bračnog statusa, a nude i 30 dana odmora

Traže instalatere sanitarija i grejanja, električare, instalatere klimatizacijskih uređaja i ventilacijskih sistema, održavanje i servis raznih uređaja, radnike u brodogradnji, montažere protivpožarnih sistema i radnike za još neka zanimanja

  • 7

Da se mladi iz Hrvatske iseljavaju, nisu svesni samo domaći preduzetnici, već i inostrani, kao što je jedna firma, koja je u potrazi za radnicima potrebnim u Nemačkoj stigla u Split na dvodnevno upoznavanje s potencijalnom mladom i vrednom radnom snagom.

U jednom splitskom trgovačkom centru postavili su štand i raširili promotivne plakate sa sloganom: "Vaš novi posao u Nemačkoj!" Nisu trebali dugo da čekaju, stigli su i prvi zainteresovani, a među njima i sagovornica "Slobodne dalmacije".

Ona im je ispričala poprilično realnu i čestu priču: njen momak radi sezonski, nemaju stalan posao i treba da odu negde kako bi ga pronašli. Upitala je firmu koje su im mogućnosti kod njih.

Hrvatski ratni veteran pretio sekirom deci na rođendanu pa digao u vazduh svoju kuću: Celu noć proveo opkoljen policijom i tražio sveštenika

Pristojna mlada devojka brzo je pojasnila kako su oni agencija koja je još od 1965. godine partner brojnim firmama na području zanatstva i industrije. Kako je kazala, u potrazi su za kvalifikovanim stručnjacima kojima nude raznovrsne privlačne poslove kod brojnih preduzetnika iz raznih područja industrije.

Traže instalatere sanitarija i grejanja, električare, instalatere klima uređaja i ventilacionih sistema, održavanje i servis raznih uređaja, radnike u brodogradnji, montere protivpožarnih sistema i radnike za još neka zanimanja.

U Splitu traže radnike Foto: sxc.hu/taniasha

- Mi bismo vašem dečku bili poslodavac, a on bi radio za firme koje su naši partneri. Naša kompanija dugo funkcioniše tako da radniku pronađemo posao ili firmi pronađemo radnika, i kada se projekt na nekome mestu završi, istom radniku nalazimo posao u nekoj od naših drugih partnerskih firmi. Ali, ugovor se potpisuje s nama – rekla je mlada radnica, uz napomenu kako najmanje radnika traže u građevini, više su usmereni na industriju, proizvodnju i zanatstvo.

Objasnila je kako se brinu za svoje radnike.

- Imamo zaposlene koji su 25 godina kod nas. Svaki radnik ako ima 10,13 evra bruto po satu, ima još pet evra neto dodatka za troškove stanovanja i prevoza. Dakle, ako bi radio 170 sati mesečno, imao bi 850 evra. Za početak mi možemo da pronađemo smeštaj, ali on može i sam da se snađe - objašnjava radnica te agencije.

Početna plata je minimalno oko devet i po evra bruto, zavisi od toga šta ćete raditi i jeste li oženjeni ili ne.

- Može mu se odbiti 20,4 odsto poreza ako je oženjen, a čak devet odsto više, 29,4, ako je neoženjen. Ako živite na istoj adresi, onda vam to treba potvrditi samo poreska uprava i na to se gleda kao da ste oženjeni – kazala je ljubazna radnica.

Prema njenim rečima, papire za rad osigurava njihova firma, tako da o tome ne treba da se brine, za početak je potrebno dostaviti samo biografiju i diplomu. Znanje nemačkog jezike nije obavezno, ali što ga osoba više zna, brže će i napredovati.

Kako je rekla, svojim radnicima nude ugovor na neodređeno vreme, isplatu dodataka za regres i božićni bonus, dodatke na plate i do 30 dana letnjeg odmora.

(Telegraf.rs/Slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rajko

    17. septembar 2018 | 16:04

    850eura u nemačkoj????? Smesna ponuda

  • Ja

    17. septembar 2018 | 16:05

    Gde da se prijavim

  • Sloba

    22. septembar 2018 | 12:20

    Tu se radi o hrvatskim firmama ima i slovenske ovde samo im plate smesne a to sa bracni status to je poreska klasa 1 je samac 2 samohran 3 ozenjen ide do 6 to je i najveci porez uz to idu i ostali izdaci ukupno oko 35% plate

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA