Vesić: Đinđić je 2001. godine podneo krivičnu prijavu protiv Đilasa

Ima, kaže Vesić, simbolike u tome što je Dragan Ðilas juče najavio kandidaturu za gradonačelnika, napomenuvši da je Ðilasu upravo juče iz budžeta Skupštine grada na privatni račun uplaćeno 10.000 dinara

  • 1

Bivši gradonačelnik Dragan Ðilas, koji je objavio da će se ponovo kandidovati za tu poziciju, do sada je primio ukupno 373.506 dinara iz budžeta Gradske skupštine, gde je odbornik, a da je pritom prisustvovao samo jednoj sednici, rekao je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Oglasio se Goran Vesić povodom najave Dragana Đilasa da će se kandidovati za gradonačelnika Beograda

Vesić je gostujući na TV Pink rekao da građani to treba da znaju jer je, prema njegovim rečima, najbolji pokazatelj kako Dragan Ðilas zamišlja politiku.

Ima, kaže, simbolike u tome što je Dragan Ðilas juče najavio kandidaturu za gradonačelnika, napomenuvši da je Ðilasu upravo juče iz budžeta Skupštine grada na privatni račun uplaćeno 10.000 dinara.

- Naime, on je odbornik Skupštine grada od 2014, što građani ne znaju jer se nijednom nije pojavio na sednicama. Od 42 sednice koje je održala, bio je samo na jednoj i to prvoj, ali zato redovno prima svakog meseca 10.000 dinara od Skupštine grada, tako da je do sada primio 373.506 dinara. To je najbolji pokazatelj kako Dragan Ðilas zamišlja politiku - istakao je Vesić.

Foto: Promo/ Tanjug

On navodi da nikada nije bilo veće i snažnije sprege tajkuna i politike nego u vreme kada je Dragan Ðilas obavljao političke funkcije u ovoj državi, "iz prostog razloga što je on sam tajkun, milioner, sa svojim privatnim firmama, sa uplivom u medije, neko ko u svakoj demokratskoj zemlji ne bi mogao da se bavi političkim poslovima ako bi imao takve firme".

Vesić je rekao i da najavljeni povratak Ðilasa znači pokušaj da se tajkuni vrate na vlast i ponovo preuzmu Beograd kao što su ga imali od 2008. do 2013. i kada je on vodio Beograd i "iza sebe ostavio pustoš".

Ðilas je, istakao je, prvo napravio firmu za vreme Slobodana Miloševića, pa je 2005. najavio da će prodati svoju firmu dok je bio na jednoj republičkoj funkciji, ali to nije učinio.

Foto: Medija centar Beograd

Gradski menadžer dalje navodi da je Ðilas potom, kao državni funkcioner, napravio privatnu televiziju koju je prodao državnom Telekomu "što nigde u svetu ne bi bilo moguće, da bi naravno sve svoje firme prodao dan pre nego što je smenjen sa mesta gradonačelnika 2013. jer nijedna njegova firma i nijedan posao ne može da funkcioniše bez pomoći države".

- Posle njegove vladavine zatekli smo 1,2 milijarde evra duga što znači da je svaki građanin Beograda bio zadužen za preko 600 evra. Zatekli smo potpuni haos u javnim preduzećima. Danas javna preduzeća obezbeđuju u budžet grada preko pet i po milijardi dinara. U njegovo vreme to je bilo par stotina miliona dinara - ističe Vesić.

Kaže i da je, posle Ðilasovog mandata na čelu grada, zatečena situacija u kojoj se radilo desetak urbanističkih planova godišnje.

- Mi smo uradili preko 120 urbanističkih planova. Danas imate preko 1.200 aktivnih gradilišta, a u njegovo vreme bilo ih je 50-ak - naglašava gradski menadžer.

Kao najbolji način da se opiše kako je Dragan Ðilas vladao, Vesić navodi slučaj Pionirskog grada odnosno kuće Velikog brata.

- Ðilas je bio suvlasnik firme koja je organizator Velikog brata i kao prvi je doneo rijaliti u Srbiju, a danas napada televizije koje imaju rijaliti. On je uzeo Pionirski grad, oteo ga od dece, napravio tamo kuću Velikog brata sa firmom... Uništili su Pionirski grad, napravili su tu kuću, a za 2.000 kvadrata sam sebi je odredio cenu od 400 evra - objašnjava Vesić.

Foto: Medija centar Beograd

On kaže i da je novim vlastima četiri godine bilo potrebno da se izbaci kuća Velikog brata i svi Ðilasovi prijatelji i pajtosi iz Pinorskog grada kako bi se Pionirski grad vratio deci.

- Ovo je najbolji primer kako je Dragan Đilas vladao i na koji način namerava dalje da vlada kako bi iskoristio gradske resurse za svoje privatne potrebe i potrebe svojih prijatelja tajkuna - ističe Vesić.

Prema njegovim rečima, Ðilasu je bilo dobro za vreme Miloševića jer je tada napravio firmu koja je vredela milione i stekao početni kapital.

- Odbio je da radi kampanju Otpora 2000. godine, a 2001. godine tadašnji premijer Zoran Ðinđić je protiv njega podneo krivičnu prijavu jer je odlazio u državne firme i pozivao se na njega - navodi on.

Vesić kaže i da se Ðilasov biznis uvek zasnivao na tome da je blizak vlasti - bez obzira da li je to Milošević, Tadić, Ðinđić ili neko drugi, i samo tako može da funkcioniše, i to je razlog njegovog povratka u politiku "jer nema posla ni nove zarade ako nije blizak vlasti".

Printskrin: Tanjug/Predrag Crvenković

Na pitanje kako će SNS odgovoriti protivnicima na predstojećim izborima i sa čim izlazi, Vesić je rekao da će građani Beograda na predstojećim izborima imati "lak izbor".

- Moći će da biraju između onih koji rade, a to je sadašnja vlast, što se može videti na svakom koraku, i onih koji nude prazne priče i koji su uništavali Beograd, pravili dugove i u čije vreme se Beograd nije razvijao - kaže on.

SNS, ističe Vesić, izlazi za timom i sa svojim rezultatima.

- Izaći ćemo pred građane i reći šta smo uradili za ove četiri godine i kakav je naš plan za naredne četiri godine. Mi smo jedina stranka koja ima viziju i možemo da ponudimo građanima Beograda nastavak razvoja - naglasio je on.

Što se tiče političkih protivnika SNS, navodi Vesić, oni su već imali prilike da se pokažu, kao što je Dragan Ðilas od 2008. do 2013. iza sebe ostavio pustoš i "to je ono što oni mogu da ponude građanima".

- Građani će moći da izaberu želi li nove fasade, nastavak projekta Beograd na vodi, žele li da se Beograd gradi, da se uređuje, ili žele da Ðilas uzme jedan projekat kao što je svojevremeno uzeo Most na Adi, i potroši sve pare na njega - a ni dan danas ga nismo završili - i da zadužuje građane Beograda kako bi sprovodio svoje lične ambicije - zaključio je Vesić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    14. decembar 2017 | 16:45

    Daj bre Vesicu,podneo kriv.prijavu, a gde vam je Dinkic, zastareo ili ostareo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA