≫ 

Otvoren najmoderniji Klinički centar u Nišu od 50 miliona evra (FOTO)

U obnovu i izgradnju te zdravstvene ustanove, uključujući i nabavku nove opreme, uloženo je 50 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje otvaranju Kliničkog centra u Nišu, gde mu je rukovodstvo klinike predstavilo novu opremu i kompletne kapacitete sa kojima KC raspolaže.

Vučić obišao radove na Koridoru 10: Vičem ja na Babića, viče on na mene (FOTO)

Otvaranju niškog Kliničkog centra prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministri u vladi, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U obnovu i izgradnju te zdravstvene ustanove, uključujući i nabavku nove opreme, uloženo je 50 miliona evra, a prvi pacijenti biće primljeni do kraja godine.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Otvaranje tog centra rezultat je mera Vlade Srbije na unapređenju zdravstvenog sistema.

Ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu, opremanje i modernizacija svih zdravstvenih ustanova, su među prioritetima Vlade, u cilju poboljšanja rada i brige o pacijentima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju Kliničkog centra u Nišu da smo pokazali da znamo, umemo, možemo i ne odustajemo.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Vučić je rekao da smo otvaranjem ovog Kliničkog centra pokazali da smo izlečili najveću boljku našeg društva i da ubuduće odustajanja nema i da je optimizam pobedio u celoj Srbiji.

Kako je rekao, pokazali smo da Srbija može da stvori nešto ni iz čega, da reši svaki problem, da nema straha ni manjka vere u sebe u svoj radi i svoje sposobnosti.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Znam da Srbija neće da odustane više nikada i da mi nećemo više nikada da odustajemo - rekao je Vučić.

Prvi pacijenti biće primljeni do kraja godine.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila danas u Nišu, na otvaranju Kliničkog centra u tom gradu, da se polako uvodi red u državu i najavila da predstoji i završetak Kliničnog centra Srbije u Beogradu.

- Razmišljala sam u prethodna dva dana o tome šta u stvari može da opiše šta je uradila najbolje vlada sa predsednickokm Aleksandrom Vučićem i šta mi nastavljamo. Najiskrenije i najbolje je definisati to - da polako uvodimo red u državu, korak po korak, malo po malo, svaki dan. Ovo je još jedan veliki primer kako to radimo, ogroman stvar posle 47 godina završiti Kilinički centar - naglasila je Brnabić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je rekla da će biti tako nastavljeno i ubuduće i da je sledeći projekat koji treba završiti - Klinički centar Srbije, kao i Klinički centar Vojvodine, kao i završetak koridora 10 i nastavak koridora 11, kao i njihovo povezivanje autoputem između Pojata i Preljine.

Brnabić je kazala da ćemo tako biti bliže jedni drugima.

Ona je rekla da predstoji i završetak Naučno tehnološkog parka u Novom Sadu, kao izgradnja Naučno-tehnološkog parka u Nišu.

- Ponosim se što sam predsednica ovakve Vlade Srbije. Sledeći put kada budemo u Nšu bićemo ovde da postavijimo kamen temljac za Naučno tehnološki park Niš - navela je premijerka.

Istakla je da će biti izgrađena i laboratorijska lamela na Elektronskom fakultetu u Nišu i podsetila da je taj projekat osmišljen još 1975. godine.

- Mi ćemo ga pokrenuti i završiti u mandatu ove vlade - poručila je premijerka.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u obraćanju podvukao da je pre tri godine na mestu današnje nove zgrade KC NIš bilo blato i močvara, a da je danas tu savremeni objekat koji je simbol novog vremena i novog zdravstva.

On je rekao da se sa izgradnjom zastalo pred kraj, ali da se tada uključio predsednik države Aleksandar VUčić i da je zahvaljujući njegovom angažmanu rekonstrukcija postojeće zgrade i izgradnja nove privedena kraju.

- Zgrada kardiohirurgije bila je zarasla u korov. Sada se tu rade najsloženije operacije, nema liste čekanja, dolaze pacijenti iz Beograd kako ne bi čekali - naglasio je Lončar.

Ministar zdravlja podsetio je da u Nišu već postoje dva linearna akceleratora za zračnu terapiju, a da se otvara i treći, te da neće biti listi čekanja ni za zračenje onkoloških pacijenata.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Nastavićemo da ulazemmo u svim regionima. Očekujem da će čišćenje KC NIš biti završeno sledećeg ponedeljka i da počne da prima prve pacijente - rekao je Lončar.

Nišlijama je poželeo dobro zdravlje, da što manje koriste novu zgradu, ali onima koji budu morali da dođu kod lekara poručio je da će dobiti najsavremeniju zdravstvenu negu.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa svoje strane je izrazio zadovoljstvo učinjenim i poručio da RS jednako deli radost zbog izgradnje jednog od najsavremenijih Kliničkih centara u ovom delu Evrope.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Oduvek smo hteli najbolje veze i odnose između RS i Srbije i to se sada dešava. Nije čudo, za neke možda i jeste, što smo uvek zajedno. Ovo je jedno od najboljih mesta na kojima sam bio - poručio je Dodik I istakao da će onima koji će ovde zatražiti zdrastvenu uslugu na raspolaganju biti najsavremenija medicinska oprema i odličan medicinski kadar koji sada može kvalitetno da obavlja svoj posao.

Obraćanje je završio sa "Živela Srbija, žvela Republika Srpska".

Okupljenima se obratio i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić prisustvovao je danas otvaranju Kliničkog centra u Nišu i pozvao sve koji mogu da pomognu u skladu sa svojim mogućnostima i sami učine nešto za one kojima je pomoć potrebna.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Nikolić je izjavio da je ponosan na naprednjake koji nastavljaju da podižu Srbije i dokazuju da je moguće da u kontinuitetu svakoga dana činiti dela koja pomažu našoj državi i narodu.

On je istakao da je srećan zato što je fondacija "Dragica Nikolić" pomogla kliniku za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Kako je rekao građani Pčinjskog, Jablaničkog, Topličkog, Niškog okruga kao i oni sa Kosova i Metohije od danas su bogatiji za priliku da sačuvaju ili povrate svoje svoje zdravlje.

- Predsedniku Srbije i Vladi Srbije želim da i dalje - još mnogo godina uspešno obavljaju svoju misiju ozdravljenja nacije i iskorenjivanja i onih zala za koje čak ni u ovom remekdelu srpskog zdravstva nema leka - rekao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

U obnovu i izgradnju Kliničkog centra, koji će se prostirati na oko 45.000 kvadrata, uključujući i nabavku nove opreme, uloženo je 50 miliona evra.

Za Klinički centar nabavljena su dva nova skenera, 11 aparata za ultrazvuk i 11 rendgen aparata,a sve će to skratiti liste čekanja ili ih uopšten neće biti.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Klinički centar imaće banku krvi, poseban prostro za transplantirane pacijente kao i prostor za buđenje pacijenata iz anestezije.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Radovi su počeli 2013. godine, odnosno te godine je niški klinički centar nastavio da se gradi.

Izgradnja Kliničkog centra je počela 1970. godine, a tada su započeli radovi na izgradnji 14.000 kvadratnih metara, koji su obustavljeni krajem sedamdesetih godina.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pajo

    17. decembar 2017 | 13:40

    Otvaranjem KC Nis u znacajnoj meri ce se podici zdravstvena zastita gradjana ovog dela Srbije.

  • aca

    17. decembar 2017 | 16:38

    Da posluži u korist izlečenja mnogih građana Srbije.

  • Ljubica

    17. decembar 2017 | 13:58

    Obecano ,uradjeno i fenomenalno opremljen klinicki centar.Sve cestitke Vladi i predsedniku na doslednosti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA