≫ 

Sastali se Vučić i Putin: Glavna tema jačanje saradnje, ali i situacija na Balkanu (FOTO)

Dve zemlje sarađuju i u oblasti saobraćaja, posebno kada je reč o železničkom saobraćaju i rekonstrukciji pruga, što sprov odi RŽD Internešenel uz pomoć ruskog kredita od 800 miliona dolara odobrenog 2013. godine

  • 84

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro bi trebalo da započne razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, a kako se navodi u pres materijalu Kremlja, očekuje se da jedna od glavnih tema bude jačanje saradnje u trgovinsko-ekonomskoj sferi, energetika, saobraćaj, ali i situacija na Balkanu. Sastanak će trajati dva i po sata.

Vučić potvrdio usred Moskve: Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, ne postoji pritisak pod kojim bismo poklekli

U materijalu koji sadrži detaljan pregled srpsko-ruskih odnosa podseća se da je Vučić više puta bio u Moskvi, ali da je ovo njegova prva poseta u svojstvu predsednika. Podseća se da je Vučić izabran za predsednika republike 2. aprila.

Takođe, navodi se da odnosi dve zemlje imaju karakter strateškog partnerstva učvršćeno Deklaracijom koju su 2013. godine u Sočiju potpisali Putin i tadašnji predsednik Srbije.

Podseća se da je robna razmena prošle godine dostigao 1,7 milijardi dolara, odnosno da je ostvaren rast od 1, 3 odsto.

Foto: Tanjug/AP

Rusija u Srbiju najviše izvozi gas, rude, a najviše uvozi prehrambene prizvode , tekstil i drugo. Saradnja u oblasti energetike iam strateški karakter. Izoz ruskog gasa u Srbiju je ove godine porastao za 26 odsto premašivši 2 milijarde kubnih metara. Za 2018. se planira novi rast od 18 odsto.

Sa srpskim partnerima u toj oblasti sarađuju Gasprom, Lukoil …

U materijalu se podseća da je uspešno sproverden program rekonstrukcije i modernizacije tehnološkog kompleksa kompanije NIS a da ukupna iznos ulaganja u NIS iznosi tri milijarde dolara. Kompanija zapošlajva 11.000 ljudi i znatno učestvuje u budžetu Srbije.

Dve zemlje sarađuju i u oblasti saobraćaja, posebno kada je reč o železničkom saobraćaju i rekonstrukciji pruga, što sprov odi RŽD Internešenel uz pomoć ruskog kredita od 800 miliona dolara odobrenog 2013. godine.

Foto: Tanjug/AP

Produbljuju se i veze među regionima, a unpređuje se i saradnja u kulturnoj i humanitarnoj sferi.

Sa srpske strane na satsanku će uz predsednika prisustvovati šef diplomatije Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i miunistar energetike i rudarstva Aleksandar Antić,a sa ruske šef diplomatije Sergej lavrov, vicepremijer Dmitroj Rogozin i Jurij Ušakov pomoćnik predsednika Rusije.

Putin je istakao da je ovo prva poseta Vučića kao predsednika Srbije i naglasio:

- Drago mi je da vas pozdravim - imamo dobre odnose još od vremena kada ste bili premijer i nadam se da će tako biti i ubuduće.

Ruski predsednik je podsetio da se naredne godine obeležava 180 GODINA od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Foto: Tanjug/AP

Putin je konstatovao da se odnosi razvijaju posebno u oblasti privrede i da raste robna razmena kao i direktna ruska ulaganja.

- Imamo o čemu da razgovaramo i drago mi je što ste tu - reči su dobrodošlice ruskog srpskom predsedniku.

Predsednik Srbije je zahvalio Putinu na podršci koju pruža Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta Srbije.

- Zahvalan sam na svemu što ste učinili - Srbi cene i uvek će biti zahvalni za podršku i pomoć koju nam pružate - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Kabinet predsednika Republike Srbije

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku Vučihc je istakao kao značajnu činjenicu da se ekonomska saradnja stalno unapređuje kao i politički odnosi.

Čestitao je Putinu na kandidaturi za novi predsednički mandat, izrazio uverenje da će buduća saradnja biti na još višem nivou i zahvalio na dobrodošlici i gostoprimstvu.

U Kremlju je nešto posle 16 sati po lokalnom vremenu počeo sastanak predsednika Srbije Aleksadndra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA