≫ 

Završen istorijski sastanak u Moskvi: Vučić i Putin otvoreno - razmena Rusije i Srbije ove godine je porasla na milijardu i po dolara! (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom

  • 81

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Ruske federacije Vladimir Putin završili su večeras u Moskvi bilateralne razgovore nakon kojih je potpisano niz sporazuma o saradnji u različitim oblastima, a u obraćanju novinarima Putin je istakao da je razgovor bio iskren i sadržajan te najavio dalji razvoj i jačenje odnosa dve zemlje.

Sastali se Vučić i Putin: Glavna tema jačanje saradnje, ali i situacija na Balkanu (FOTO)

Putin je u zajedničkom obraćanju sa Vučićem istakao da će Rusija nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Kako je rekao Rusija će po pitanju Kosova podržati svaku odluku koja će biti postignua između Beogarda i Prištine naglasivši da bi rešenje trebalo da se postigne poltičkim sredstvima u dijalogu dve strane i da bude u skladu sa Rezolucijom 12.44 SB UN.

- Rusija je zainteresovana za stabilizaciju prilika u regionu. Ruska strana će nastaviti podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije - rekao je ruski predsednik.

Putin je rekao da su se razgovori najvećim delom odnosili na ekonomsku saradnju uz ocenu da ona raste i da će se to i nastaviti i najavio da će Rusija pokriti potrebe Srbije za gasom.

Printskrin: RTS

Putin je istakao da je ovo prva poseta Vučića kao predsednika Srbije.

- Drago mi je da vas pozdravim - imamo dobre odnose još od vremena kada ste bili premijer i nadam se da će tako biti i ubuduće - naglasio je predsednik Rusije.

Ruski predsednik je podsetio da se naredne godine obeležava 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

Putin je konstatovao da se odnosi razvijaju posebno u oblasti privrede i da raste robna razmena kao i direktna ruska ulaganja.

- Imamo o čemu da razgovaramo i drago mi je što ste tu - reči su dobrodošlice ruskog srpskom predsedniku.

Printskrin: RTS

Predsednik Srbije je zahvalio Putinu na podršci koju pruža Srbiji po pitanju očuvanja teritorijalne celovitosti i integriteta Srbije.

- Zahvalan sam na svemu što ste učinili - Srbi cene i uvek će biti zahvalni za podršku i pomoć koju nam pružate - rekao je Vučić.

Obraćajući se Putinu na ruskom jeziku Vučihc je istakao kao značajnu činjenicu da se ekonomska saradnja stalno unapređuje kao i politički odnosi.

Čestitao je Putinu na kandidaturi za novi predsednički mandat, izrazio uverenje da će buduća saradnja biti na još višem nivou i zahvalio na dobrodošlici i gostoprimstvu.

U Kremlju je nešto posle 16 sati po lokalnom vremenu počeo sastanak predsednika Srbije Aleksadndra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Foto: Tanjug/Kabinet predsednika Republike Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u političkom smislu uvek biti zahvalna Vladimiru Putinu što je sprečio da srpski narod dobije žig genocidnog naroda, kao i na tome što i dalje ima mogućnost da se bori za Kosovo i Metohiju, te ponovio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom ponovio da Srbija jeste vojno neutralna zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze uključujuću NATO.

- Želeo bih da u ime Srbije izrazim zahvalnost na podršci koju nam Rusija pruža u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Rusija je uvek bila prijatelj Srbije - rekao je Vučić.

On je pozvao Putina da dođe na otvaranje hrama Svetog Save koje je planirano 2019. godine, a u čije je opremanje ruska strana uložila značajna sredstva.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas u Moskvi da bi Srbija mogla da postane važan element u tranzitu ruskog gasa i da se radi na uvezivanju Srbije u projekat Turski tok.

- Srbija može da postane važan element u tranzitu ruskog gasa - poručio je Putin.

On je na konferenciji za novinare posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ocenio da su razgovori protekli u otvorenoj, prijateljskoj atmosferi i da su bili produktivni i da su obuhvatili čitav spektar tema.

U okviru razgovora, kako je rekao, konstatovano je još jednom da je energetika prioritetna sfera saradnje dve zemlje.

Podsetio je da Srbija trenutno gotovo u potpunosti nabavlja gas iz Rusije, da je u ovoj godini isporuke gasa iz Rusije u Srbiju dostifgle dve milijarde kubnih metara a da bi sledeće mogle da dostignu i 3.5 milijarde.

Foto: Tanjug/AP

Naveo je takođe i da u okviru saradnje "Gaspromnjeft" nastavlja sa realizacijom modernizacije NIS, koji danas zapošljava 11.000 ljudi , a investicije u tu kompaniju dostižu tri milijarde dolara.

Prema njegovim rečima, takođe pođednako je važna saradnja u trgovinsko-ekonomskoj oblasti i naglasio da robna razmena beleži siguran rast.

Ove godine ta razmena je, prema Putinovim rečima, povećana 26 odsto.

- Sve su i veće ruske investicije u Srbiju i one dostižu četiri milijarde dolara doks u srpski partneri u rusku privredu uložili pola milijarde dolara - rekao je Putin, dodajući da potpisana Deklaracija u oblasti modernizacije privrede predstavlja dodatni impuls unapređenju saradnje.

Podsetio je Ruske železnice uz pomoć kredita RF od 800 miliona dolara rade na realizaciji modernizacije srpskih pruga, a dve zemlje imaju zapaženu saradnju i u bankarskom sektoru.

Kako je rekao, razgovara se o formiranju slobodne trgovinske zone između Evroazijskog saveza i Srbije.

- U toku su konsultacije a očekujem da to rezultira potpisivanjem sporazuma - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, razvija se i saradnja u kulturno-humanitarnoj sferi i zahvalio je predsedniku Vučiću na tome što je u jednom delu Beograda podignuta spomen-ploča u čast hora Aleksandrov.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom ponovio da Srbija jeste vojno neutralna zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze uključujuću NATO.

- Želeo bih da u ime Srbije izrazim zahvalnost na podršci koju nam Rusija pruža u smislu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Rusija je uvek bila prijatelj Srbije - rekao je Vučić koji se prvo obratio na ruskom jeziku.

On je pozvao Putina da dođe na otvaranje hrama Svetog Save koje je planirano 2019. godine, a u čije je opremanje ruska strana uložila značajna sredstva.

Vučić je zahvalio Rusiji na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Foto: Tanjug/AP

Vučić je podvukao da se Srbija nije i neće mešati u unutrašnje stvari Rusije, ali je poželeo Putinu uspeh na predstojećim izborima, kako bi se nastavila politika jačanja odnosa dve zemlje.

- Kao predstavnik jednog malog, ali ponosnog i dostojanstvenog naroda želeo bih da poručim ruskom narodu da Srbija visoko ceni prijateljsvo Rusije - rekao je Vučić.

On je naznačio da će Srbija uvek biti zahvalna Rusiji i predsedniku Putinu na više stvari, ali na tri posebno.

To su, kako je rekao, trenutak kada je Rusija stavila veto na rezoluciju SB UN čime je sprečila da srpski narod dobije žig sramote zbog genocida, kao i na tome što Srbija još uvek ima mogućnost da se bori za KiM, putem mira i odgovornom i ozbiljnom politikom.

- I treće, Srbija je vojno neutralno zemlja i nema težnje da uđe u vojne saveze, pa ni u NATO, a zahvaljujući podršci Putina uspeli smo delimično da revitalizujemo avijaciju i očuvamo status vojno neutralne zemlje - naznačio je predsednik Srbije.

U razgovorima je, kaže, bilo i reči o nastavku vojno tehničke saradnje, te spomenuo da je Srbija dodatno zainteresovana za helikoptere i transportna sredstva.

Kako je rekao, danas je potpisano nekoliko važnih sporazuma Srbije i Rusije, a posebno je istakao značaj sporazuma o povećanju isporuka gasa, što je važno za one strane.

Foto: Tanjug/AP

Činjenica da Srbija koristi sve više gasa je dokaz napretka industrije zemlje naše, apostrofirao je Vučić i dodao da se Srbija nije suočila sa problemom isporuke gasa za potrošače, kao i da ispunjava svoje finansijske obaveze za razliku od pre sedam-osam godina.

Ukazao je da se robna razmena između dve zemlje svake godine povećacva, da je ove godine bila znatno veća nego prošle, te da postoji mogućnost za još viši rast.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je Rusija zainteresovana za stabilnost Balkana, da će podržati svako rešenje koje postignu Beograd i Priština, kao i da će i ubuduće podržavati teritorijalnu celovitost Srbije.

- Rusija je zainteresovana za stabilizaciju na Balkanu, i za saradnju i veze sa svim zemljama regiona - rekao je Putin na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, Rusija je i ranije podržavala a i ubuduće će podržavati Srbiju po pitanju teritorijalne celovitosti.

- Kada je reč o Kosovu i Metohiji to pitanje treba da se rešava političkim dijalogom i pregovorima u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 - kazao je Putin.

Kako je dodao, Rusija će podržatri svako rešenje oko kojeg se dogovore Beograd i Priština.

Foto: Tanjug/AP

U Moskvi je danas, nakon sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisan niz sporazuma, među kojima i ugovor o većoj isporuci gasa za Srbiju.

Ministri energetike Srbije i Rusije, Aleksandar Antić i Aleksandar Novak potpisali su Protokol o izmeni sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o isporukama prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju, od 13. oktobra 2012. godine.

Aneks ugovora o isporuci prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju potpisali su generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i prvi čovek "Gasporma" Aleksej Miler.

Ministri privrede dve zemlje, Goran Knežević i Maksim Oreškin potpisali su Zajedničku deklaraciju vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti modernizacije privrede.

Memorandum o saradnji u oblasti turizma između srpskog Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i ruskog Ministarstva kulture potpisali su ministri Rasim Ljajić i Vladimir Medinski.

Ministar Ljajić potpisao je i sa predstavnikom Kurske oblati Sporazum između ministarstva na čijem je čelu i Administracije Kurske oblasti o uspostavljanju međunardonih i spoljno ekonomskih veza u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sanja

    19. decembar 2017 | 19:33

    Ponosni smo, Srbija i Rusija zauvek veliki prijatelji.

  • Mihajilo

    19. decembar 2017 | 19:57

    Mogućnosti za razmenu sa Rusijom su ogromne. Milijardu i po dolora je velika suma, ali verujem da ćemo u narednom periodu to nadmašiti. Razmena turista, saradnja u poljoprivredi, povećanje isporuke gasa su samo neke od mogućnosti.

  • S.M .

    19. decembar 2017 | 20:02

    Neka zivi velika Rusija i njen i nas spasilac Vladimir Vladimirovic PUTIN.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA