Pao brat Ramuša Haradinaja zbog masakra na Radonjičkom jezeru: Spremne optužnice za još 60 terorista OVK

Sud je optužnicu protiv mlađeg Haradinaja zasnovao na podatku da je u jezeru pronađeno 39 tela

  • 36

Svega nekoliko dana pošto su kosovski predsednik i premijer, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, pokušali da u parlamentu obore zakon o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, prištinski mediji objavili su da je taj sud "spremio" optužnice protiv više od 60 pripadnika OVK.

Prvi OVK terorista osuđen u Beogradu, na slobodi je posle 13 godina

Hašim Tači i Kardi Veselji, kosovski predsednik i prvi čovek parlamenta, pod istragom su tužilaštva novog suda, čije se prve optužnice očekuju sredinom februara.

Tači je pod istragom kao nekadašnji politički lider OVK i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine. Istraga protiv Veseljija se vodi zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK-a, obaveštajne službe OVK.

Spisak osoba koje bi se mogle naći na optuženičkoj klupi pojavio se svega nekoliko dana posle velike drame u kosovskom parlamentu, u kojem su 43 poslanika, uz podršku Tačija, Haradinaja i Veseljija, pokušali da obore zakon o formiranju Specijalnog suda, što je naišlo na oštre osude Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i EU.

Foto: Profimedia/AFP

Azem Sulja, jedan od osnivača OVK i čovek kojeg na Kosovu prate nadimci "Veliki gazda" i "Veliki ujak", biće optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je vodio Euleks pod nazivom "Blaca 2".

Sokolj Dobruna će se pred sudom naći kao egzekutor suda koji je tokom i neposredno posle rata vodio OVK.

Brat premijera Kosova, Daut Haradinaj će biti optužen zbog uloge koju je igrao u zločinu na Radonjičkom jezeru, kada je grupa od četrdesetak Srba, Albanaca i Roma ubijena, a njihova tela bačena u Radonjičkog jezero. Sud je optužnicu zasnovao na podatku da je u jezeru pronađeno 39 tela.

Tužilaštvo Specijalnog suda vodi istrage koje imaju veze sa oko 500 ubistava Srba i Albanaca posle 2000. godine, uključujući i brojna nerešena ubistva političkih rivala stranaka koje su proistekle iz OVK.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smederevac

    25. decembar 2017 | 13:47

    Ne verujem dok ih ne osude i ne budu u zatvoru, na celu sa Haradinajem i Tacijem. Mislim da je sve ovo zamajavanje ovog jadnog naroda.

  • Rade

    25. decembar 2017 | 13:28

    Šta je pao , gde je pao , zar je uhapšen, šta opet napumpavate vest? Kada ga vidimo na robiji, e onda je pao.

  • Srbija

    25. decembar 2017 | 16:18

    Da imamo zverine od vojnika kao ranije sto smo imali, vec bi njihove glave bile poslate na porodicni kucni prag. A Kosovo ocisceno za nedelju dana. Kakva crna Amerika, Nato?! Ne bi ni videli sta se desava...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA