≫ 

Beograđanin otišao u Severnu Koreju i prvo što je uradio je presimpatično! Želeo je da proveri jednu stvar, a nju je samo frizer mogao da mu otkrije

Prvo što je želeo da proveri je zakon o propisanom šišanju koje navodno vlada u ovoj autoritarnoj zemlji

  • 13

Aleksa Vulović (25), Beograđanin koji već dugo živi u Sidneju, u društvu svog drugara Alekse Apolonova otputovao je u jednu od najzatvorenijih zemalja na svetu - Severnu Koreju.

Beograđanin koji prodaje mobilni preko oglasa nasmejao Srbiju: Ne nudite mi u zamenu vaše žene, ni ovu moju ne mogu da slušam (FOTO)

Ovi mladići zbog toga su postali izuzetno popularni, pogotovo posle objave satiričnog dokumentarca o životu u Severnoj Koreji.

Cilj im je bio da mnoge predrasude i licemerne osude, koje po pravilu stižu iz Amerike, a koju u korak prati i Australija, razotkrije i "spusti na zemlju".

Kao student političkih nauka, ali i, kako kaže, zbog globalne nepravde koju je i Srbija, zemlja iz koje su mu koreni, trpela decenijama, imao je potrebu da snimi ovakav film.

- U Australiji već duže vlada potpuna pomama za svakom informacijom koja se tiče Severne Koreje. Osim što se ovdašnji australijski mediji utrkuju koji će prvi da ismeje ili se zgrozi nad novom vešću o predsedniku Kim Džong Unu, Severnom Korejom, zapravo se "pokrivaju" domaći problemi. A često i istina - rekao je Vulović za "Novosti".

Prvo što je želeo da proveri je zakon o propisanom šišanju koje navodno vlada u ovoj autoritarnoj zemlji. Naime, vest o tome da svi muškarci moraju da se šišaju kao i njihov vladar odjeknula je kao "bomba" u svim australijskim medijima, pa je Aleksa morao da proveri njenu tačnost.

- Nisam više mogao da slušam sve te laži i izmišljanja koje su plasirali australijski mediji. Imao sam potrebu da odgovorim na neka pitanja, baš kao što su to činili i moji roditelji tokom bombardovanja Srbije, pre 18 godina. Bio sam sedmogodišnjak i sećam se iskrivljene slike o Srbima i svemu što se tamo dešavalo, koja je plasirana na Zapadu. U Srbiji je živela moja baka i mnogo rođaka, a ja sam slušao svakodnevno kako je to zemlja divljaka i zločinaca - objasnio je on.

Aleksa je, inače, navikao da putuje svetom, bez velike organizacije, menja prevozna sredstva, puno i pešači i tako otkriva različite kulture. Ipak, putovanje Severnom Korejom je nešto sasvim drugačije.

- Obavezno je ići s njihovim vodičima i ne toliko slobodno kako sam navikao. Zvanično, u pitanju je najizolovanija i najtajanstvenija država na svetu kojom vladaju kultne vođe, članovi dinastije Džong! Proveo sam tamo sedam dana i bez obzira na sve priče, odlično sam se proveo i zabavio - rekao je Aleksa za Novosti na srpskom jeziku koji govori bez mane, jer je, kako naglašava, u njihovom domu bilo obavezno sporazumevanje na jeziku njegovih predaka.

Video pogledajte ovde:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA