Današnji svetac je zaštitnik Romanovih i slava Karađorđevića: Nekoliko poslova nikako ne biste smeli da radite

Ova krsna slava poznata je i po tome što je proslavlja porodica Karađorđević. Ranije se svetkovala i kao narodni praznik, jer je za vreme Karađorđa na taj dan Beograd oslobođen od Turaka

  • 28

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Andreja Prvozvanog, prvog sledbenika i Hristovog apostola, koji je stradao na krstu zbog odanosti novozavetnoj veri.

Bili smo kod princa na slavi: Karađorđevići danas proslavljaju Svetog Andreja i šalju moćnu poruku (VIDEO)

Sveti Andrej, prvi Hristov apostol, zbog čega je prozvan prvozvani, bio je i apostol Carigrada i Rusije i patron ruskog carstva i doma Romanovih.

Ova krsna slava poznata je i po tome što je proslavlja porodica Karađorđević. Ranije se svetkovala i kao narodni praznik, jer je za vreme Karađorđa na taj dan Beograd oslobođen od Turaka.

Prema predanju, Sveti Andrej bio je stariji brat apostola Petra i učenik Svetog Jovana Krstitelja, a Jevanđelje je propovedao u Vizantiji i Trakiji, u dunavskim zemljama, a potom u Rusiji i oko Crnog mora, u Epiru, Grčkoj i Peloponezu, gde je stradao.

Iako razapet, sa krsta se obraćao okupljenom narodu, propovedao hrišćanstvo i molio se Bogu sve do smrti. Kako je za života isceljivao uboge i bolesne, tako je nastavljeno i nakon njegove smrti delovanje njegovih čudesnih moštiju, kažu predanja.

Foto: saintandrewgoc.org

Svetiteljeva glava sad se nalazi u Rimu, a jedna ruka u Moskvi.

Prema narodnim verovanjima, Sveti Andrej se smatra zaštitnikom velikih životinja. Sa njima razgovara, a one su mu pokorne. Nekada su cigani mečkari slavili Andrijevdan, verujući da ovaj svetac kroti medvede kao pse, a da svetom putuje jašući na ovoj zveri.

Uoči Andrejevog dana, kuvao se kukuruz za medvede, ili poseban kolač - mečkina pobojnica, kojim se tobože zavezivala čeljust medvedu, da ne kolje stoku. U istočnoj Srbiji dan Svetog Andreje naziva se i Mečkin dan.

Po planinskim selima običaj je da mečkinu pobojnicu, deca rano odnesu na "mečkina mesta", da medvedi ne kolju stoku. Veruje se da na taj dan medvedi ne čine štetu i ne diraju ljude, i da zato tada ne valja ići u lov na njih.

Za ovaj dan su i danas vezani mnogi običaji. U narodu se veruje da ne valja obrađivati kožu, šiti, niti raditi bilo šta vezano za odeću, čak ni peglati ni prati.

Vodeničari na današnji dan prave hleb, za koji tvrde da ostaje svež godinu dana.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloje

    13. decembar 2017 | 11:14

    A ko su ti karadjordjevici ? Deda mi je pricao da su to pobegulje !

  • BOZA ZEMUNAC

    13. decembar 2017 | 10:20

    Srećna slava svima koji slave.

  • Dejan

    13. decembar 2017 | 13:47

    Moja krsna slava...prijatelji mi rekli "prvi put čujem"....za prvog Hristovog apostola...i brata apostola Petra...toliko o našem pravoslavnom obrazovanju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA