Tajna Svetog Nikole: Zašto je baš ova slava najmasovnija kod Srba (FOTO) (VIDEO)

Zbog toga ga mnogi veličaju i zato ga proslavlja čitava hrišćanska crkva

  • 1

Danas pola Srbije slavi, a pola ide na slavu Svetog Nikole, a to je zbog toga što je ovaj svetac zaslužan za mnoga čudesa koja je činio ne samo dok je bio živ, već i nakon smrti kada se javljao onima kojima je pomoć bila potrebna.

Svaki domaćin koji slavi Nikoljdan mora da se pridržava jedne stvari: Ovo se radi zbog sreće i blagostanja u kući

Zbog toga ga mnogi veličaju, i zato ga proslavlja čitava hrišćanska crkva.

Sveti Nikola bio je poznat i po darivanju, iako se trudio da to radi u tajnosti kako to niko ne bi saznao. Na osnovu toga ispričana je poznata priča, kada je darivao čoveka koji je naprasno postao siromašan.

- Neki čovek imao je veliko bogatstvo, i odjednom je sve izgubio. Imao je tri ćerke i Sveti otac Nikolaj je video da je on zabrinut za svoju porodicu, i da je zabrinut da se njegove ćerke ne predaju razvratu.

Sveti Nikola je u tajnosti odneo ovom čoveku vreću zlatnika i ostavio je u njegovoj kući. Kada je čovek ovo video, zapitao se ko je to učinio, a zlatnike je iskoristio da uda ćerku.

Ikona Svetog Nikole koju je bazilici u Bariju darivao srpski kralj Stefan Uroš III Dečanski. Foto: istorijska-biblioteka/Бојан Миљковић

Sveti Nikola video je ovo dobro delo koje je čovek uradio, pa isto uradi i za drugu ćerku. A, ovaj čovek je želeo da sazna ko to čini, pa je jedne noći čekao da vidi ko je to. Video je Svetog Nikolu. On je zatim iskazao poštovanje, i zahvalio mu se na neizmernoj ljubavi i darovima - ispričao je đakon Branislav Kedžić, profesor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Od tada mnogi poštuju Svetog Nikolu kao darodavca, kao nesebičnog pomoćnika i brzog pomoćnika u nevolji.

Video-snimak pogledajte ispod:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA