≫ 

OTKRIVAMO: Putin gradi pametne RUSKE GRADOVE po Srbiji

Kako se navodi u saopštenju, memorandum je za vreme posete srpske delegacije Rusiji, potpisao Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj

  • 13

Ruska državna korporacija Rostek i Vlada Republike Srbije potpisali su memorandum o saradnji u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja. Zemlje planiraju da zajedno rade na projektu u oblasti digitalne ekonomije i "cloud computing" tehnologije. Razvoj i implementacija pametnih gradskih rešenja postaće glavna tema saradnje Rusije i Srbije.

Putin potvrdio: "Ukoliko se u dijalog Beograda i Prištine uključi SAD, Rusija je spremna da se pridruži srpskoj strani"

Memorandum je za vreme posete Aleksandra Vučića Rusiji, potpisao Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj i Dmitrij Lelikov, zamenik generalnog direktora Rostek korporacije.

Državna korporacija Rostek se ovim povodom oglasila saopštenjem.

- Dogovorili smo se o saradnji u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija, digitalizaciji ekonomskih sektora, implementaciji pametnih tehnologija, nauke i razvoja kadrova. Siguran sam da će danas potpisani dokument podstaći razvoj komercijalnih i ekonomskih odnosa između ruskih i srpskih preduzeća i otvoriti nove perspektive za uzajamno korisnu saradnju - rekao je Sergej Čemezov, generalni direktor Rosteka.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić, Pixbay

- Fokusirali smo se na razvoj saradnje između naših univerziteta i istraživačkih organizacija putem razmene profesora, studenata i stručnjaka iz oblasti inovacija i digitalne ekonomije. Naš glavni cilj je da iskoristimo stručnost Rusije u razvoju pametnih i sigurnih gradova, i da ojačamo saradnju u ovoj oblasti  - kazao je Nenad Popović ministar bez portfelja zadužen za inovacije i razvoj Repubile Srbije, kako se navodi u saopštenju Rosteka.

Sporazumom je predviđena razmena radnika, proizvodnja i implementacija visokotehnoloških proizvoda i usluga, zajednički dizajn, razmenu iskustva. Stručnjaci i istraživači iz obe zemlje radiće na zajedničkom projektu.

Rostek korporacija je osnovana 2007. godine i bavi se razvojem, proizvodnjom i izvozom visokotehnoloških industrijskih proizvoda, dizajniranih za civilnu i vojnu upotrebu.

Korporacija ima preko 700 organizacija koje posluju i u vojnom i u civilnom sektoru, i snabdevaju više od 70 zemalja svojim proizvodima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    20. decembar 2017 | 14:39

    Србија-Русија-братко за братка

  • Pera

    20. decembar 2017 | 13:57

    To je nama potrebno od Rusa moze puno da se nauci

  • đorđe

    20. decembar 2017 | 13:36

    neka se radi , nikad nije kasno , švabe su to radile krajem osamdesetih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA