Šta će biti s Manetovom kućom: Čuveni objekat iz "Zone Zamfirove" propadao godinama, sada dobija novu namenu

Kuća je nekada bila gimnazija, a u njenim klupama sedeo je Bora Stanković, dok su u kadrovskoj strukturi bili Radoje Domanović i Jakov Prodanović

  • 1

Stara gradska kuća prekoputa zgrade Načelstva u Vranju, poznata i kao kuća Manetova iz filma "Zona Zamfirova", biće namenski prevedena u Gradsku kuću, saznaje Jugmedia. Tako će kuća u kojoj su Mane i Zone živeli posle venčanja dobiti svoju svrhu, jer je sada pusta i bez korisnika.

Snima se treći deo "Zone Zamifrove", scenaristi došli do novih istorijskih detalja

Ovaj reprezentativni objekat jednog vremena legat je Gimnazije "Bora Stanković". U njenim klupama sedeli su Borisav Stanković, Jovan Hadživasiljević, Đorđe Tasić, a kadrovsku strukturu između ostalih činili su Radoje Domanović i Jakov Jaša Prodanović.

Kuća će se sad koristiti za protokolarne aktivnosti, ali će istovremeno biti stecište kulturnih i obrazovnih dešavanja. Preduzeti su i konkretni koraci na uređenju ovog objekta za šta je izdvojeno oko 6 miliona dinara.

Sliku postojane kuće s početka 20. veka sada narušavaju oronuli zidovi, popucala stubišta, polupani prozori i dotrajala stolarija. Ovaj objekat, u samom gradskom jezgru, nalazi se pod zaštitom države kao spomenik kulture, a ono čime bi se ostali gradovi dičili, Vranje je prepustilo zubu vremena.

Daljinac

(Telegraf/Jug media)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    20. decembar 2017 | 22:07

    Pretvoriti je u muzej " Narodne radinosti regiona , Biblioteku , Dom Zdravlja " !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA