Srpska oficirka prva Evropljanka diplomac SAD

SAD, kaže ambasador Skat, poštuju doprinose Srbije globalnim naporima za ocuvanje mira i borbi protiv međunarodnog terorizma

  • 13

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat kaže da je jedna srpska oficirka nedavno postala prva Evropljanka koja je diplomirala pri Pešadiji SAD i navodi da se srpski i americki oficiri i podoficiri zajedno obučavaju i uče jedni od drugih u najprestižnijim vojnim školama u SAD.

Skot odgovorio da li Amerika traži od Srbije da bira između EU i Rusije

U autorkom tekstu objavljenom u listu "Danas" u kome je naveo da su 2017. SAD proširile i produbile svoje partnerstvo sa Srbijom, Skat je napisao da je partnerstvo dve države u bezbednosti bilo narocito plodonosno.

Naveo je da je Srbija duže od decenije bila aktivan učesnik programa NATO Partnerstvo za mir, a da je Program partnerstva država koji predvodi Nacionalna garda Ohaja ugaoni kamen bezbednosnog odnosa koji razvija dinamične i bliske bilateralne veze između oružanih snaga.

SAD, kaže Skat, poštuju doprinose Srbije globalnim naporima za ocuvanje mira i borbi protiv međunarodnog terorizma.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Juna ove godine pridružio sam se predsedniku Vučiću u jednom od njegovih prvih zvaničnih koraka kada su SAD Srbiji donirale i isporucile 19 vozila Hamvi kako bi podržale srpsko ucešće u operacijama UN širom planete" - napisao je Skat u autorskom tekstu.

Kako je naveo, SAD su u poslednjih šest godina Srbiji uputile više od 22 miliona dolara bezbednosne pomoći za modernizaciju odbrane i obuku, a u istom periodu Srbija je za više nego deset puta uvećala svoje doprinose operacijama UN za održavanje mira.

Kaže da je zadovoljan svime što je 2017. američko-srpsko partnerstvo postiglo, a oprezno je optimističan kada je reč o 2018. godini.

Foto: Vojska Srbije

Naveo je da sve veći broj američkih kompanija pokazuje interesovanje za ulaganje u Srbiji, te da firme SAD u Srbiji trenutno zapošljavaju više od 17.000 ljudi - što je, navodi, povećanje od blizu 10 odsto od njegovog dolaska u Srbiju.

- Naš strateški cilj za Srbiju je takođe strateški cilj ove vlade: integrisanje sa EU. To je bila ključna poruka koju je predsednik Vučić čuo kada je u julu posetio Vašington. Mi smo posvećeni partneri u naporima Srbije ka reformama koje vode tom cilju - napisao je Skat.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ambasador SAD kaže da će 2018. godina doneti nove izazove u reformama, racionalizaciji javnog sektora, unapređenju zdravstvenog i obrazovnog sistema, suzbijanju korupcije, normalizaciji odnosa sa Kosovom i drugim koracima ka pomirenju sa ostalim susedima Srbije i izgradnji institucija koje unapređuju vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i jake, zdrave medije.

- Međutim, ja ostajem optimista kada je reč o perspektivama Srbije i rešen sam da učinim sve što mogu na snaženju i produbljivanju naših bilateralnih veza - poručio je Skat.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA