≫ 

Stiglo nam je pismo gnevnog poslodavca nakon priče o trudnicama: "Ja sam šef u svojoj firmi, a ne tata i muž" (ANKETA)

"Zaposlio sam sedam devojaka i za godinu dana njih četiri su zatrudnele"

"Nijedan poslodavac neće zaposliti takvu ženu - koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela. Njemu je žena potrebna da radi. Zasnivate radni odnos da biste radili, a ne da sutra odete na bolovanje", izjavila je juče na RTS predstavnica Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Milena Antić i podigla ogromnu buru u javnosti.

Ministarstvo rada će predstavnicu kazniti zbog izjave o trudnicama, a ona tvrdi: "Uplašila me je reakcija novinarke, zaista nisam tako mislila"

U vreme kada stanovništvo Srbije stari i izumire, pitanje rađanja je izuzetno osetljiva tema, pa je komentar predstavnice Ministarstva ocenjen kao neprimerena, pa čak i skandalozna, kako ju je okarakterisao ministar Zoran Đorđević.

Foto: Printskrin/RTS

Međutim, ima i onih koji kažu da je Antićeva samo rekla surovu istinu.

Jedan poslodavac obratio se elektronskim pismom redakciji Telegrafa i ukazao na ovu drugu stranu.

"Svi su osudili gospođu iz Ministarstva koja je, hteli mi to da čujemo ili ne, rekla istinu. Ja sam vlasnik jednog srednjeg preduzeća. Sve radnike i radnice sam prijavio, plaćam porez na svaki dinar koji im isplaćujem, a svako bolovanje ili izostanak koči moju proizvodnju.

Znate, lepa je to priča o natalitetu i rađanju, ali to nema nikakve veze sa mojom fabrikom, ni privrednicima. To su babe i žabe. Država je tu da pomaže ženama, a mi da privređujemo. Ja sam šef u mojoj firmi, a ne tata ili muž.

Kada zaposlim radnicu, znači da za nju izdvajam poprilična sredstva za dohodak i obuku. Pre tri godine bio sam naivan i primio sam desetak mladih ljudi u radni odnos, bilo je tu čak sedam devojaka i za godinu dana njih četiri su zatrudnele. Jedna je u međuvremenu ušla i u drugu trudnoću i praktično spojila bolovanja.

Foto: Profimedia / 3 fraze koje šefovi koriste kad hoće da vas otpuste

I to je dobro za Srbiju, dobro za natalitet. Ali šta ja da radim? Morao sam da primam još radnika, koji će biti tu samo dok se one ne vrate. Znate li šta znači zamena za mene? Najpre je treba naći, potom odobrovoljiti kandidata da pristane na privremeni rad, a onda platiti svu obuku i motivisati ga da radi jednako dobro kao i njegove kolege. Znate li vi koliko je to vremena, novca i energije u trenucima kada firma posluje sa rezultatima u 'pozitivnoj nuli'.

Stavite se u moju kožu. Iskreno, od tada uvek pitam kandidatkinje o porodici i njihovim planovima. Da znamo na čemu smo. I da se ne lažemo, radije bih primio muškarca kada mogu da biram. Jer, kada ona ode, meni niko neće pomoći da održim proizvodnju, nađem zamenu, izađem na kraj sa svim tim problemima.

Možda bi to bolje funkcionisalo u nekim prosperitetnijim uslovima, kada imate lufta da zaposlite i više radnika, pa onda bolovanja, odsustva, pa ni trudnoća nisu toliki problem."

Ostavite nam u komentarima vaše mišljenje i reakcije na pismo ovog poslodavca.

VIDEO: Želela sam bezbrižnu trudnoću ali ne i amniocentezu. Zato sam se odlučila na ovaj korak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aplii

    12. septembar 2018 | 14:06

    U pravu si 100%.Srbiju ubila demokratija žene rade muškarci čuvaju decu i vode u vrtiće,uzimaju trudničko bolovanje! To bre nikad nije bilo ,a nije ni normalno.Nego narod ćuti kao i za ovo,glume boli ih istina.izgubilo se ko kosi ko vodu nosi!

  • Hekkkl

    12. septembar 2018 | 16:02

    RESENJE : Kad zena zatrudni svaku naknadu placa drzava, a ne poslodacac. I jos nesto,da drzava ne naplacuje pampers,lekove za decu(bebe pogotovu),mleko u prahu,inekcije, obdaniste itd! ! Pa da vidite kako ce se radjati deca i rasti natalitet!

  • Bgd

    12. septembar 2018 | 15:14

    Profil koji vi tražite izgleda otprilike ovako: - da ima između 25-30 godina - najmanje deset godina radnog iskustva - da govori najmanje dva strana jezika - da radi prekovremeno koje se naravno ne plaća - da bude dostupna 24h - da plata bude minimalac ili maksimalno u visini prosečne plate u Srbiji, idealno da se plaća "na ruke" - da sluša i klima glavom na vašu kuknjavu "kako je mnogo teško i nema para", što u prevodu znači "ne pitaj za povišicu, ni u snu" S druge strane vi: - menjate kola svake godine - letujete na egzotičnim destinacijama - kupujete nekretnine deci i unučadima Jadni poslodavci. Pa što ne zaposlite ženu od 45-50 godina kad se plašite rađanja?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA