Nisu se udavili, nisu osetili bol, smrt je bila momentalna: Američki stručnjak tvrdi da je na argentinskoj podmornici poginula cela posada

Podmornica "San Huan" sa 44 člana posade nestala je 15. novembra, a u međuvremenu u potragu za njom se uključila i Rusija

  • 3

Posada nestale argentinske podmornice poginula je istog trenutka kada je došlo do velike eksplozije, i pritom nije bila svesna šta se događa, tvrdi bivši stručnjak američke mornarice Brus Rul.

Tražite i spasite: Rođaci članova posade argentinske podmornice blokirali Mar del Platu, ogorčeni zbog obustavljanja potrage

On je zaključio da su 44 člana posade poginula u eksploziji koja je trajala oko 40 milisekundi, u kojoj je podmornica potpuno uništena. Energija nastala u toj eksploziji ekvivalentna eksploziji od oko pet tona eksploziva TNT.

Rul, koji je i stručnjak za akustiku, zasnovao je svoju analizu na signalu uhvaćenom na mestu gde je podmornica poslednji put detektovana, prenosi "Dejli mejl" pisanje argentiskog dnevnika "Nasion".

- Iako je posada možda znala da će doći do kolapsa, nisu znali šta se dešava. Nisu se udavili, nisu osetili bol, smrt je bila momentalna - rekao je Rul.

Foto: AP/Tanjug

Podmornica "San Huan" sa 44 člana posade nestala je 15. novembra, a u međuvremenu u potragu za njom se uključila i Rusija.

U poslednjem kontaktu sa komandom, posada je navela da je voda prodrla u podmornicu kroz cev za dotok vazduha i uzrokovala kvar baterije.

Komanda je savetovala da se podmornica vrati u luku Mar del Plata kako bi se problem rešio, a kapetan je malo kasnije javio da je problem rešen.

Malo kasnije detektovana je eksplozija sa mesta gde je podmornica imala poslednji kontakt.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    11. decembar 2017 | 19:21

    Pa koce bolje od ubice da zna kako se gine i dali boli. Svim poginulim mornarima neka Vas more cuva Vi ste bili hrabri, neka vam je vecna slava, amin.

  • buzga

    11. decembar 2017 | 17:36

    "pametni" ovi amerkanci

  • nabukodonozor

    12. decembar 2017 | 10:43

    Slava mornarima. Ipak sam mišljenja da su zadnje reči bile: Ahtung dihtung.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA