≫ 

Sve o milijarderu koji je ponovo postao predsednik Čilea: Dok jedan deo zemlje slavi, drugi strada u ZONI KATASTROFE (FOTO) (VIDEO)

Pinjera se u i uoči prvog kruga smatrao favoritom, ali je osvojio manje glasova nego što je očekivao

  • 1

Milijarder i bivši predsednik Sebastijan Pinjera pobedio je na predsedničkim izborima u Čileu sa osvojenih 54,57 odsto glasova. U vreme kada se održavao drugi krug predsedničkih izbora u Čileu, zemlja se suočavala sa velikom prirodnom katastrofom. Naime, obilne kiše su pokrenule klizišta u kojima je poginulo najmanje 5 osoba. Odroni su zatrpali sela, a stavnovništvo u pogođenim oblastima se suočava sa teškom situacijom.

Nezapamćena katastrofa u Čileu: Tri osobe stradale u bujici blata, za 15 se traga (FOTO) (VIDEO)

Njegov protivkandidat, levičarski nastrojen novinar i senator Alehandro Giljijer, koji je prema skoro potpunim rezultatima osvojio 45,43 odsto glasova, priznao je "težak poraz".

Foto: Tanjug/AP

Giljijer je pozvao Pinjeru da nastavi sa sprovođenjem reformi koje je započela odlazeća predsednica levog centra Mišel Bašle, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

Obraćajući se pristalicama, Giljijer (64) je rekao da je pozvao Pinjeru (68) da mu čestita.

Foto: Tanjug/AP

Britanska agencija konstatuje da rezultati izbora pokazuju da je Čile krenuo stopama drugih južnoameričkih zemalja, praveći politički zaokret udesno.

Foto: Tanjug/AP

Pinjera se u i uoči prvog kruga smatrao favoritom, ali je osvojio manje glasova nego što je očekivao, prenose Agencije.

Foto: Tanjug/AP

On je tokom kampanje obećao smanjenje poreza na brz ekonomski rast, dok je Gilijer želeo da vlada nastavi sa progresivnim reformama odlazeće predsednice Mišel Bešle.

Foto: Tanjug/AP

Pinjera je u prvom krugu osvojio 36 odsto glasova, a u kampanji je predlagao smanjenje poreza na biznis radi oživljavanja privrednog rasta, kao i pokretanje četvorogodišnjeg plana u vrednosti od 14 milijardi dolara, koji bi uključivao nove investicije u infrastrukturu.

Foto: Tanjug/AP

Giljijer je osvojio 22 odsto glasova u prvom krugu, a njegova kampanja zasnivala se na nastavku plana aktuelne predsednice Mišel Bešelet da se poveća porez korporacijama kako bi se delimično finansirala reforma obrazovanja, reformisao ustav i poboljšao penzioni i zdravstveni sistem. Pravo glasa u Čileu ima oko 14,3 miliona građana.

Foto: Tanjug/AP

PREDSEDNIK MILIJARDER

Pinjera je rođen u Santijagu kao treće od petoro dece Magdalene Ećenikue Rozas i Hosea Pinjere Karvalja, koji je bio čileanski ambasador u Belgiji i Ujedinjenim nacijama. Oženjen je Sesilijom Morel Montes sa kojom ima petoro dece.

Foto: Tanjug/AP

Diplomirao je ekonomiju na Katoličkom univerziteu Čilea, a kao Fulbrajtov stipendista nastavio je školovanje na Univerzitetu Harvard. Nakon doktoriranja na Harvardu 1976. godine vratio se u Čile. Predavao je ekonomiju na Univerzitetu Čilea, Katoličkom univerzitetu Čilea i Univerzitetu Adolfo Ibanjez.

Foto: Tanjug/AP

Pinjera je vlasnik 100% akcija Čilevižna, nacionalne televizijske mreže; 27% akcija LAN erlajnsa; 13% akcija fudbalskog kluba Kolo-Kolo, kao i još par poznatih čileanskih kompanija. Prema izveštaju časopisa Forbs, poseduje bogatstvo od milijardu dolara.

Foto: Tanjug/AP

On je 1990. godine izabran u Senat, gde je do 1998. predstavljao oblast Istočni Santijago, a kasnije te godine ulazi u partiju Nacionalne Obnove. Bio je predsednik ove stranke od 2001. do 2004. godine. Bio je kandidat na predsedničkim izborima 2005. godine. U prvom krugu osvojio je drugo mesto, osvojivši 25 % glasova. Kako niko od kandidata nije osvojio većinu, otišlo se u drugi krug, u kome je Pinjera izgubio od Mišel Bašele.

Foto: Tanjug/AP

On se ponovo kandidovao na predsedničkim izborima 2009. godine. Od avgusta 2009. g. on vodi u istraživanjima javnog mnjenja ispred bivšeg predsednika Eduarda Freja. Na izborima u decembru 2009. g. osvaja najveći broj glasova oko 44%, dok Frej osvaja 29%. Pošto ponovo niko nije osvojio većinu ušlo se u drugi krug. U drugom krugu Pinjera pobeđuje sa 51% osvojenih glasova.

Foto: Tanjug/AP

Pinjera je inaugurisan u 35. predsednika Republike Čile, 11. marta 2010. g. na ceremoniji održanoj u Valparaisu. Ceremoniju je obeležio zemljotres od 6.9 stepeni, koji je uznemirio zvanice.

Foto: Tanjug/AP

KLIZIŠTE I POGINULI

Najmanje pet osoba je poginulo, a pet se vodi kao nestalo nakon što su obilne kiše pokrenule klizište na jugu Čilea. Kako se navodi, obilne kiše uzrokovale su i izlivanje reka, kao i odrone koji su zatrpali 20 od 200 kuća u selu Vilja Santa Lusija u regionu Los Lagos, koje se nalazi oko 1.272 kilometra južno od Santjaga, prenosi AP.

Neki od povređenih su helikopterom prebačeni u medicinske centre, dve porodice su evakuisane zbog požara, a na terenu su službe električara.

Na video-snimku, koji je napravila čileanska policija iz helikoptera, vidi se da se veliki deo udaljenog grada Vilja Santa Lusija, nalazi pod blatom dok je klizište probilo niz poplavljenu rečnu dolinu.

Prema navodima zvaničnika, u nesreću su stradale dve Čileanke i jedan muškarac, turista, čije ime i državljanstvo nisu otkriveni, prenosi Rojters.

U bujici blata su, takođe, uništene škole, nekoliko domova i puteva, kao i centar za glasanje uoči predsedničkih izbora koji se sutra održavaju u toj zemlji.

Predsednica Mišel Bačelet proglasila je taj region zonom katastrofe i potvrdila broj poginulih i nestalih.

Ona se sastala sa svojim timom ministara kako bi koordinisala spašavanje. U tom regionu na snazi je crveni meteoalarm zbog stalnih kiša.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA