Šta podrazumeva Član 7 koji je aktiviran protiv Poljske? Zovu je "nuklearnom opcijom" i nijednom dosad nije pokrenuta u EU (FOTO) (VIDEO)

Član 7 nikada do sada nije bio pokrenut ni protiv jedne zemlje članice EU

  • 3

Evropska komisija aktivirala je danas Član 7 Lisabonskog sporazuma i time pokrenula proceduru protiv Poljske zbog, kako navode, sporne reforme pravosudnog sistema te zemlje, a ta mera mogla bi da dovede do sankcija bez presedana, pri čemu Brisel nastoji da zadrži tu svoju članicu na demokratskom putu.

EU oduzela Poljskoj pravo glasa, Varšava bi mogla da izgubi milijarde

Ponekad nazivan "nuklearnom opcijom", Član 7 nikada do sada nije bio pokrenut ni protiv jedne zemlje članice EU, a predstavlja znak ozbiljne zabrinutosti zbog novih poljskih zakona na polju pravosuđa, navodi AP.

Odluka o aktiviranju Člana 7, koja je usledila kao reakcija na više zakona koje je desničarska partija Pravo i pravda donela tokom dve godine na vlasti, a čime je stekla veću kontrolu nad pravosudnim sistemom, mogao bi da Poljsku liši glasačkih prava u tom bloku.

Foto: Tanjug/AP

Ipak, taj korak se smatra malo verovatnim, jer iziskuje da zemlje članice EU jednoglasno odluče, a mađarska vlada je već najavila da će blokirati takav potez, navodi američka agencija.

Evropska komisija je saopštila da je Savetu EU predložila usvajanje odluke u skladu sa Članom 7 Sporazuma o EU, nakon što je zaključila da postoji jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj, "uprkos naporima tokom dve godine da se ostvari konstruktivan dijalog".

- Tokom protekle dve godine u Poljskoj je usvojeno 13 zakona koji su promenili čitavu strukturu pravosudnopg sistema. Izvršnim i zakonodavnim institucijama je sistematski omogućeno da se politički mešaju u pravosuđe -navodi se u saopštenju EK.

Foto: Tanjug / AP

Kako je Komisija objasnila, Član 7 treba da obezbedi da sve države članice EU poštuju zajedničke vrednosti EU, uključujući vladavinu prava, a deluje kroz dva mehanizma - preventivno, u slučaju jasnog rizika od ozbiljnog kršenja, i kazneno, u slučaju postojanja ozbiljnog i dugotrajnog kršenja.

Evropska komisija sada mora da podnese zahtev državama članicama EU da proglase "jasan rizik od ozbiljnog kršenja vladavine prava" u Poljskoj, što je zapravo upozorenje odnosno preventivna mera, koja će iziskivati odobrenje 22 zemlje članice EU.

Foto: Tanjug / AP

Poljska je trenutno viđena kao sila za dezintegraciju EU, rekao je ranije danas predsednik Evropskog saveta Donald Tusk komentarišući odluku EK da pokrene Član 7 Lisabonskog sporazuma, ali je dodao da ne veruje da će Poljskoj u skorijoj budućnosti biti uvedene sankcije.

Sa druge strane, poljski premijer Mateuš Moravjecki saopštio je da je spreman da razgovara sa EK o vladavini prava u Poljskoj. U kabinetu poljskog predsednika Andžeja Dude saopštili su da će on povodom te odluke EK u toku dana izdati saopštenje.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • комуниста

    20. decembar 2017 | 17:12

    Инквизиција.

  • Johan

    20. decembar 2017 | 18:57

    Posle Engleske najverovatnija članica koja će u budućnosti prkositi a možda i izaći iz Eu je Poljska,samo problem njenog izlaska bi bio 20 milijardi koji bi morala da uplati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA