≫ 

Priveden bivši telohranitelj Bin Ladena: Uhapšen je u Nemačkoj, preti mu deportacija u Tunis

Zvaničnici grada Bohuma, gde Sami A. živi, naveli su da je izdat i nalog za njegovu deportaciju

  • 0

Nemačka policija privela je bivšeg telohranitelja ubijenog vođe Al Kaide, Osame bin Ladena, i namerava da ga deportuje u rodni Tunis.

"Bild" navodi da je 42-godišnji Sami A. priveden kada je došao u policijsku stanicu, gde mora svakodnevno da se javlja.

Zvaničnici grada Bohuma, gde Sami A. živi, naveli su da je izdat i nalog za njegovu deportaciju.

Informacija da Bin Ladenov telohranitelj prima socijalnu pomoć izazvala pravu buru: Nemci žele da ga deportuju Tunisu

Slučaj Samija A. punio je početkom godine naslovne strane nemačke štampe, koja je izveštavala da nemačke vlasti, prema odluci suda, ne mogu da ga deportuju jer bi mogao da se suoči sa torturom u Tunisu.

Medij su nedavno objavili da Sami A. od 1997. godine živi u Nemačkoj i da važi za opasnu osobu koja je pod stalnom prismotrom i svakodnevno mora da se javlja policiji.

On s porodicom živi u Bohumu i prima socijalnu pomoć, zato što je nemački sud odlučio da ne sme da bude proteran u rodni Tunis.

Svi veruju da je Bin Laden odgovaran za napad na Kule bliznakinje 11. septembra Foto-montaža: Wikimedia Hamid Mir/Robert

Navodi se da je stranka Alternativa za Nemačku (AfD) podnela upit o njemu pokrajinskoj vladi Severne Rajne-Vestfalije, koja je saopšila da Sami A. mesečno prima više od 1.000 evra državne pomoći, a na to treba pridodati i oko 150 evra po detetu i druge oblike pomoći.

Godine 2012. nemački sud odlučio je da Sami A. ne može biti proteran u Tunis, jer mu tamo preti mučenje i nehumano postupanje.

Sami A. je u Nemačku stigao na studije, ali je od 1999. nekoliko godina boravio u džihadističkim kampovima u Avganistanu, gde je napredovao do pozicije jednog od telohranitelja terorističkog vođe Osame bin Ladena.

Navodi se da gradske vlasti u Bohumu u nekoliko navrata pokušale da ukinu boravišnu dozvolu Samiju A, ali je svaki put odluka morala da bude povučena zbog presude u korist tuniškog državljanina koji je u međuvremenu dobio četvoro dece.

VIDEO: Evo kako Sirija prkosi Americi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA