≫ 

U ovoj zemlji siluju žene, ćerke i tašte, a policija i zakon im ne mogu ništa. "Ovo je naš normalan hobi, ne žalimo zbog toga"

"Ovo je naš normalan hobi i ne žalimo zbog toga. Mi nismo zli. Bavimo se preživljavanjem"

  • 4

Papua Nova Gvineja je najopasnja država na svetu za žene jer 70 odsto žena će tokom svog života biti barem jednom silovano. Najtužnije je to što muškarci iz ove zemlje smatraju da je to sasvim normalna stvar.

Istraživanje u Francuskoj pokazalo da je svaka osma žena bila žrtva silovanja

Novinar BBC-a Ben Zand otišao je u Port Moresbi i razgovarao sa žrtvama, policijom i bandama kojima je to stil života. Tek pre pet godina donet je zakon koji uređuje ovu oblast i silovanje je počelo da ase smatra krivičnim delom. Žene su se počele boriti za sebe i postoje prihvatni centri u kojima ih primaju i pomažu im u borbi za pravdu.

Papua Nova Gvineja Foto: Pixabay

Kako je rekao načelnik policije glavnog grada ove zemlje, od januara do maja ove godine imali su 6.000 slučajeva silovanja, ali broj je dosta veći jer velika većina žena to i ne prijavi zbog straha.

- Svaki muškarac ovde misli da je to normalno - rekao je načelnik policije.

Bande koriste silovanje kao čin inicijacije novih članova. Novinar BBC-a razgovrao je s liderima bande Kasino Raskola koji su rekli da im je to stil života.

- Biti deo bande podrazumeva i silovanje, ali to se dešava kada smo na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Deo naše tradicije je da tučemo žene kako bi pratile standard života koji mi određujemo. Tučemo ih pesnicama ili bilo kojim predmetom, a koristimo i noževe kojim ih posečemo ili ubodemo ako ne slušaju. Nekada prislonimo i pištolje, ali ne pucamo. Volimo svoje žene, ali želimo da rade ono što kažemo i moraju tražiti dozvolu od nas - rekao je jedan od članova bande.

Pljačkaju žene. Oduzimaju im sve, od auta, preko nakita do novca. Kažu da su žene najlakša meta.

-Ovo je naš normalan hobi i ne žalimo zbog toga. Mi nismo zli. Bavimo se preživljavanjem - kazao je on.

Žanet je pobegla od svog muža u julu ove godine. Tukao je četiri godine svaki dan. U kući joj je ostala beba. Policija je privela njenog muža i on je ostao u zatvoru, ali sud je utvrdio da nema osnova za slučaj i pustio ga. Lia je pobegla od svog muža koji ju je tukao sedam godina.

- Ne želim da moja deca odrastaju u nasilju i ne želim da moja ćerka to doživi - kazala je.

Druga žena koja je došla u prihvatni centar u braku je 18 godina. Muž ju je silovao svaki dan, lomio joj kosti i tukao je. Da bi pobegla od njega skočila je kroz prozor.

Foto: Profimedia/Panthermedia

- Vratiću se u selo kod svojih roditelja, pronaći pristojan posao i odgajati decu daleko od nasilja- kazala je ona.

Među žrtvama je i 69-godišnja žena koju zlostavlja zet.

- Pokušava da me siluje. Redovno tuče svoju suprugu, moju ćerku, i svoje ćerke i siluje ih sve. Ne mogu više - kazala je ona.

Novinar BBC-a razgovarao je i s osuđenicima za silovanje. Među njima je i 39-godišnji Ruben koji je osuđen na 12 godina, jer je silovao 10-godišnju devojčicu. Ali on tvrdi da je nije silovao.

- Silovanje je kada pretiš nožem i kada je ti skineš silom, a ona ne želi. Ona je htela to, došla je kod mene i tražila - kazao je Ruben. Najmlađi osuđenik ima 13 godina. Zakonom je predviđena kazna zatvora do pet godina, dok maloletnici mogu biti osuđeni na najviše dve godine.

(Telegraf.rs/ Kliks.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA