Seksualni obredi starih Slovena danas su definicija ludila: Vaginama prizivana kiša, orgije na sve strane, a ruska sekta imala je jeziv ritual

Protivrečnosti slovenskih predaka, na međi paganstva i hrišćanstva, postoje čak i u seksualnim običajima

  • 1

Stari slovenski seksualni običaji prilično su kontradiktorni. Dok neki slave seksualne slobode i povezanost sa zemljom, drugi su zasnovani na pretpostavci da je požuda glavni uzrok sveg zla na svetu.

OVAKO JE IZGLEDAO GRAD NAŠIH PREDAKA, STARIH SLOVENA: 15 slika zbog kojih će vam proključati krv (FOTO)

Ova protivrečnost je usko povezana s dve glavne tradicije u slovenskoj kulturi, paganstvom i hrišćanstvom.

GOLOTINJA

Golišavost nije izazivala poglede neodobravanja u starim danima, jer je javna golotinja bila sasvim normalna stvar za naše pretke.

Za njih je odeća bila društveni zahtev, dok je nagost bila vezana za magiju, za ono praiskonsko što nam omogućava da budemo jedno sa prirodom. Zbog toga su pre većine rituala morali prvo da se dobro, dobro raskomote. Jedan od običaja bio je da gola žena šeta oko kolevke novorođenčeta, kako bu oterala zle sile.

Na letnju obdanicu, mlade devojke i muškarci odlazili su u šumu da traže svet paprati koji se navodno rapsupi samo na ovaj dan u godini. A ko je još čuo da obučeni ljudi beru cveće? Naravno, paprat ne cveta, tako da je ovaj ritual imao očite druge namene.

Nagost je bila povezivana sa pirodom Foto. Pixabay/JerzyGorecki

Ako vam se to dopada, znajte da je letnja obdanica, tj. praznik Ivan Kupala sa prodorom hrišćanstva dobio svoj pandan - Ivanjdan, koji se po našem kalendaru slavi 7. jula. I dan danas smo zadržali običaj da tada pletemo ivanjsko sveće, doduše sa odećom na sebi. Mada, ko zna, ako 7. jula  odete u šumu po pečurke, možda naiđete i na neku osobu koja je odlučila da haljinu okači na neku granu i zaigra kao prava Staroslovenka.

ORGIJE

Možda nisu bile tako luksuzne kao rimske, ali nekoliko dokaza govori u prilog tome da su neki pripadnici slovneskih naroda učestvovali u masovnim orgijama sve do 16. veka. Uglavnom se to dešavalo nakon zime, jer se verovalo da seksualne radnje tada pročišćavaju čoveka i spremaju ga za rad na polju.

Tokom ovih vrelih festivala muškarci i žene bi se kupali zajendo i učestvovali u orgijastičkim ritualima, u kojima je uloga jačeg pola bila da simbolički oplodi zemlju, dok bi žene izlagale svoje genitalije nebu, moleći ga za kapi kiše.

U gradu greha najveće orgije na svetu: 1.000 egizbicionista obara rekord na festivalu seksa u bahanalijama (FOTO)

U Rusiji i dalje živi sećanje na ritual tokom koga se mladići i devojke igraju u mrklom mraku - a takve igre su se gotovo neizbežno završavale seksualnim činom.

BLUDNICA

Pojam bludnice nije uvek imao negativnu konotaciju kao što ima danas. Negde oko sedmog veka to je samo značilo da žena još traži savršenog muža. U osmom veku razvila se nova tradicija koja dokazuje da predbračni seksualni odnosi nisu predstavljali nikakav problem za naše pretke.

Blud vekovima ranije i nije nailazio na osude Foto: Milena Đorđević

Štaviše, ako bi devojka ostala devica do braka, šaman je morao da joj oduzme nevinost dan pre nego što će se venčati, a taj ritual se zvao “kupanje devojke”. Između 12. i 17. veka, sa širenjem hrišćanstva, reč “bludnica” poprima novo značenje i postaje uvredljiva.

UŠKOPLJENICI

U 18. veku pojavila se kontroverzna ruska sekta Uškopljenici koja je doživela vrhunac u 19. veku. Neki izvori kažu da je gotovo milion članova učestvovalo u njihovim ritualima. Uškopljenici su verovali da sve zlo na svetu potiče od požude i da čovek mora da je prevaziđe i postane duhovno biće.

Uškopljenici su doslovno sledili tu ideju. Da bi se spasli od požude i greha fizički su odstranjivali genitalije. Obred se sastojao od nekoliko faza, a među članovima sekte bilo je i žena, kojima su obredima odstranjivali delove vagine, a ponekad i obe dojke. Ove procedure su obavljanje nestručno, bez anestezije, a neki roditelji su dobrovoljno podvrgavali svoju decu ovom ritualu. Poslednji zapisi o članovima ove sekte potiču iz 1970. godine.

Video: Kako izgleda kada policija upadne na orgiju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA