Mračna istina o pravoj Pokahontas: Ova devojka je njen potomak i otkrila je o princezi ono što su sakrili od nas u crtaću (FOTO) (VIDEO)

Princeza je samo iskrošćena u političke svrhe prilikom pregovora Indijanaca sa engleskim kolonistima

  • 0

Čitav svet voli popularnu verziju priče o Pokahontas, sunarodnici Indijanaca, koja je živela na američkom tlu. Devojka koja je potomak ove poznate princeze htela je da čitavom svetu predstavi pravu istinu o životu Pokahontas.

Kristina (27) je srpska Pokahontas: Javila nam se iz Amazona i otkrila kako je postala princeza jednog plemena (FOTO) (VIDEO)

Monika Streten je članica plemena Čikahomini iz Virdžinije. Njeno pleme je bilo deo Povhatan konfederacije, koju je vodio Pokahontasin otac, poglavica Povhatan.

Ona ističe da su američke narodne priče učinile priču o Pokahontas previše romantičnom, izostavljajući činjenicu da je ona imala samo 11 ili 12 godina u periodu kada je formiran Džejmstaun.

- Princeza je samo iskrošćena u političke svrhe prilikom pregovora Indijanaca sa engleskim kolonistima - kaže ona.

Foto: Wikipedia/National Portrait Gallery, London

Bila je promorana da se uda za stranca i to starijeg muškarca i da se preseli u Englesku. Tamo je i umrla i više nikada nije videla svoju domovinu.

Ona naglašava da njena priča nije priča o romansi, već priča o kidnapovanju i silovanju.

Foto: Wikipedia/ Johann Theodor de Bry

Tara Houska, advokat i član jednog od preostalih plemena, kaže da je predsednik SAD Donald Tramp prilikom nedavnog govora nazivao Elizabet Voren, američku političarku, imenom Pokahontas.

Povod za to je imalo njeno nedavno oglašavanje o njenim domorodačkim korenima.

Ona smatra da je takvim obraćanjem Tramp sveo sve žene koje imaju domorodačke korene na samo jednu istorijsku figuru.

Foto: Wikipedia/New England Chromo. Lith. Co

Takođe naglašava, da je Tramp iskoristio jednu bitnu istorijsku figuru, koja je imala veoma težak i traumatičan život, kao predmet šale i podsmeha.

Tara ističe da su ljudi u potpunosti izmenili priču o Pokahontasinom životu i da niko ne spominje da je bila silovana. To je nazvala prekrajenjem istorije.

Foto: Wikipedia/Architect of the Capitol

Ističe da prema statistici jedna od tri žene domorodaca bude silovana jednom u toku svog života, a da 80 odsto prestupnika nisu članovi njihove zajednce.

Takvih žena ima dosta i Tara smatra je nepoštovanje to što svi pokušavaju da ih svedu samo na figuru princeze Pokahontas.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA