Namirnica koje u Srbiji ima na svakom ćošku čini čuda za kosti i čini ih 20 odsto jačim

Ova voćka baca u senku i mleko i sir za koje se tradicuionalno veruje da su dobri za kosti zbog kalcijuma

  • 0

Suve šljive se manje konzumiraju jer su odličan laksativ, ali one imaju još jednu supermoć. Prema poslednjim istraživanjima, ovo suvo voće može da vam ojača kosti.

NE PANIČITE: Evo šta da radite ako vam se zaglavi kost u grlu

Pojeo piletinu i postao kvadriplegičar: Sve je počelo jakim bolovima, tužiće bolnicu i lekare jer mu nisu pomogli na vreme

REŠENA MISTERIJA VEKA: Otkriveno zbog čega penis nema kosti (VIDEO)

Prema istraživanju objavljenom u "Naučnim izveštajima", suva šljiva može da zaštiti kosti od radijacije. Naučnici su miševima dali mešavinu antioksidanata, dihidrolipoičnu kiselinu koja je odličan antioksidant, ibuprofen i prašak suve šljive, piše flipboard.com. Onda su ih izložili radijaciji i uporedili rezultate. Od pet tretmana, šljive su bile najefikasnije u prevenciji oštećenja kostiju tokom radijacije. Čak i miševi koji nisu bili izloženi radijaciji pokazali su ojačanje kostiju za 20%. Ne zna se zašto je to tako, ali se pretpostavlja da je zbog polifenola koji je jak antioksidant i odličan u borbi protiv upala.

Foto-ilustracija: Foter/Hellebardius

Ovo otkriće može da bude od velike koristi ljudima koji su konstantno izloženi velikom radijacijom, kao što su astronauti. Svakako, ne bi škodilo nikome da malo obogati svoju ishranu ovom moćnom voćkom.

Mnogi se ne odlučuju da konzumiraju suve šljive zbog njihovog laksativnog dejstva. Kako biste ojačali vaše kosti, trebate da pojedete četiri do pet suvih šljiva dnevno. Na taj način nećete sebi napraviti problem što se tiče rada creva, a na kraju kome smeta malo ubzan metabolizam?

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA