Ovo je glavni razlog zašto nam se vrti u glavi kada naglo ustanemo

Često se dešava da kada naglo ustanemo sa stolice ili iz kreveta posle malo dužeg sedenja osetimo blagu vrtoglavicu

  • 2

Ponekad vam se i vid zamuti i morate da se pridržite za nešto dok vrtoglavica ne prestane što obično traje par sekundi.

Jedna stvar koju svi nose, značajno povećava zračenje mobilnog telefona i ozbiljno ugrožava zdravlje!

Eksperti imaju poseban naziv za ovo stanje: inicijalna ortostatična hipotenzija. Ako je osećate s vremena na vreme kao i većina ljudi, onda nemate razloga za brigu. Ovo se dešava zbog privremenog smanjenja količine krvi, a time i kiseonika u mozgu. Zamislite da je vaše telo kao flaša, a tečnost kojom je flaša do pola puta vaša krv. Kada je flaša položena krv se koncentrise na jednoj strani, a kada je podignete ona se razlije, piše Time. Gravitacija povlači krv ka vašim nogama zbog čega mozak ostaje bez krvi.

Foto: Profimedia/Corbis

-Vaše srce je pumpa. Kada naglo ustanete količina krvi koja prolazi kroz srce se smanjuje što dovodi do smanjenja pritiska i treba malo vremena da se mehanizam ponovo vrati u rad, rekao je doktor Filip Lou, profesor neurologije na Majo klinici u Ročesteru.

Sve što vam smanjuje pritisak može da dovede do pojave ovog stanja. Mlade žene i super fit ljudi imaju veće šanse da pate od niskog pritiska i česte vrtoglavice ovog tipa. Dehidratacija takođe povećava avše šanse za vrtoglavicu pa se pobrinite da unosite dovoljno tečnosti.

Ukoliko vaša vrtoglavica prolazi za par sekundi i imate manje od 30 godina onda nemate razloga za brigu. Ali, postoji jedna specifična situacija kada ovaj simptom ne smete da ignorišete. Kod odraslih između 44 i 66 godina ovakva vrtoglavica može da dovede do padova i preloma. Ovakva pojava u kasnijim godinama može da ukazuje na pojavu demencije i otežanog razmišljanja.

Foto: Profimedia/Wavebreak, pixabay.com

Ukoliko imate preko 40 godina, vrtoglavica ove vrste nije znak za momentalnu opasnost, ali je obavezno pomenite svom lekaru na sledećem pregledu. Ako vrtoglavica traje duže od nekoliko sekundi i prati je konfuzno razmišljanje, glavobolja, znojenje i malaksalost, obavezno zakažite pregled. Vrtoglavica onda može da bude posledica nekog ozbiljnijueg medicinskog stanja, uključujući neurološke poremećaje ili neke probleme sa krvnim sistemom.

Kako biste ovo izbegli, ustajte lagano i pijte dosta tečnosti.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ika...

    24. decembar 2017 | 12:53

    Dešava mi se to,ali retko...

  • Nikola Stojanovic

    15. decembar 2022 | 21:14

    Ja imam isto Tako Ali vece bolove u desnoj strani nesto iznad potiljka,stvarno umara I neznam sta da radim Imam 16 godina I ne pijem nista protiv bolova,sta treba radeti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA