• 0
 ≫ 

Kralj espreso aparata preselio fabriku u selo u kojem je čuvena Nokija propala

 ≫ 

Svetski lider espreso mašina premestio proizvodnju u bivšu fabriku telefona

  • 0

Italijanska grupa De’Longhi, svetski proizvođač espreso mašina, premestila je većinu svoje proizvodnje u selo Juku pored Kluža, najvećeg grada u oblasti Transilvanije, piše BR.

Odavde se, navodi portal, veći deo sveta snabdeva automatima za espreso i ručnim mikserima, a naglašava da se više od 70 odsto delova proizvodi u Rumuniji.

Reč je o velikoj fabrici u kojoj radi 2.400 Rumuna iz obližnjih sela.

Portal navodi da unutrašnjost fabrike ima neočekivani izgled: svaki radnik nosi jednokrtane kape i rukavice, kao u farmaceutskoj kompaniji. Razlog je što su prašina i razni opiljci opasnost za moderne hajtek i vrlo precizne mašine.

Zanimljivo je da je istorija De Longija u Transilvaniji povezana sa poznatom studijom slučaja: propast Nokije. Ovaj proizvođač telefona započeo je proizvodnju u Jucu pre 10 godina, ali je prestao da radi već 2011. zbog problema na globalnom tržištu.

Hiljade ljudi iz regiona je ostalo bez posla sa zatvaranjem Nokijine fabrike. Ali, region je ostao i dalje atraktivan za strane investiture, baš zbog kvalifikovane radne snage i olakšica lokalnih vlasti u industrijskom parku.

Tako je svetski lider espreso mašina premestio proizvodnju u bivšu fabriku čuvenih Nokija telefona.

(Telegraf Biznis)

VIDEO: ZBOGOM PAMETI

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>