• 5

Rusi nastavljaju da gomilaju zlato, rezerve premašile 500 milijardi dolara

U to su sračunate zalihe monetarnog zlata, stranih valuta i posebnih prava vučenja

  • 5

Međunarodne rezerve Rusije su prošle nedelje dostigle 502,7 milijardi dolara, premašivši ciljani nivo koji je postavio regulator, saopštila je Centralna banka Rusije.

Ta cifra je za 7,5 milijardi dolara veća u odnosu na nivo zabeležen nedelju dana ranije, a porast rezervi od 1,5 odsto “uglavnom je rezultat pozitivne revalorizacije i kupovine deviza u okvirima budžetskih pravila", navodi se u saopštenju centralne banke, a prenosi Raša tudej.

Iako se međunarodne rezerve Rusije mere u američkim dolarima, one su zapravo visoko likvidna strana sredstva, koja se sastoje od zaliha monetarnog zlata, stranih valuta i posebnih prava vučenja.

Uvećanje sredstava je deo nacionalne politike, kaže guvernerka centralne banke Elvira Nabiulina, koja je prošlog meseca istakla da će dostizanje cilja od 500 milijardi dolara u zlatnim rezervama i devizama, biti dovoljno za rešavanje kriznih situacija.

Rusija u poslednje vreme značajno povećava svoje međunarodne rezerve, a u okviru šire strategije, centralna banka se odlučila da ih postepeno diverzifikuje kroz smanjenje udela američkog dolara u rezervama i povećanjem zaliha zlatnih poluga da bi umanjila oslanjanje domaće ekonomije na američki dolar.

Šta je guvernerka Narodne banke Srbije rekla o gomilanju zlatnih rezervi u Srbiji za portal Telegraf.rs, pročitajte ovde.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    14. jun 2019 | 14:19

    Kome ce ga prodati hahahaha

  • Dex

    14. jun 2019 | 14:54

    A 90ih i je SAD "čupala" sa 3-4 milijarde godišnje... Kako tada nisu mogli a sada mogu da gomilaju zlato...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>