• 21
 ≫ 

"Budite svesni - nema više radnika ni u Srbiji"

 ≫ 

Vreme je da kompanije ozbiljno počnu da planiraju uvoz radnika izvan regije i okrenu se Aziji i Latinskoj Americi.

  • 21

Živa u termometru danima iznad 30 stepeni, sezona u zamahu, a hotelijeri i ugostitelji u panici apeluju na Vladu da poveća kvote za strane radnike jer - nema ko da radi.

O tome je i Biznis Telegraf pisao.

Manjak radnika mesecima je goruće pitanje na koje upozoravaju poslodavci, a pogođeni su gotovi svi segmenti privrede.

- Iz Hrvatske se poslednjih godina iselilo desetak odsto radne snage, procene su da će do 2030. većina županija ostati bez 30% radno sposobnih. Domaća ekonomija još godinama neće biti dovoljno konkurentna da spreči nove odlaske jer ne uspevamo da probijemo barijeru od 3% rasta BDP-a.

kafa Foto: Pixabay.com

Stoga je sad vreme da svaka kompanija ozbiljno počine da planira svoju politiku ljudskih resursa i uvoz radnika jer inače neće opstati -  smatra Denis Delogu, regionalni direktor kompanije za posredovanje u zapošljavanju Astra Centar koja je u predstavljena u ambasadi SAD u Zagrebu.

Za razliku od većine ostalih posrednika na tržištu rada, oni hrvatskim kompanijama dovode radnike iz inostranstva, najpre iz Hondurasa, Šri Lanke, Vijetnama i Filipina.

- Nema više bazena radnika iz BiH i Srbije, a uskoro im se otvaraju i vrata Austrije - kaže Delogu koji rešenje vidi u kontrolisanom, društveno odgovornom uvozu radnika van tog kruga. Pošto radnik zadovolji uslove i prođe eliminaciju, poslodavac plaća put i osiguranje, a Astra se brine da se radnik zaposli po svim propisima.

Inače, cena posredovanja je individualna i zavisi od tipa radnog mesta, a na pitanje isplativosti za poslodavce Delogu uzvraća: - Najskuplji radnik je onaj kojeg nemate -

VIDEO: Zbogom pameti

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E neka

    15. jun 2019 | 16:52

    Pa nek placaju strane radnike kad nase nisu mogli,nego su pobegli trbuhom za kruhom.Samo taj stranac nije lud da radi za ispod 700€,da su nasima davali tolike plate,itekako bi nekok zadrzali,da ne ode u beli svet.

  • Mix

    15. jun 2019 | 16:55

    Svi pobegose iz ove zemlje.....

  • DRAGAN

    15. jun 2019 | 17:11

    Jednog dana kad odu svi iz Srbije !! Nek ostanu politicari da uzivaju !!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>