• 2
 ≫ 

Danak taksi: Skočile cene, posebno prehrambenih proizvoda

 ≫ 

Takse na uvoz iz Srbije i BiH dovele su do povećanja potrošačkih cena na Kosovu

  • 2

Takse na uvoz iz Srbije i BiH dovele su do povećanja potrošačkih cena na Kosovu, poručila je Stefani Ebl ispred misije Međunarodnog monetarog fonda (MMF).

Velika povećanja plata i zaposlenosti u javnom sektoru na Kosovu u kombinaciji sa eventualnim socijalnim beneficijama, dovelo bi do značajnih fiskalnih troškova, što predstavlja pretnju za dalji razvoj privatnog sektora, navodi se u saopštenju.

Misija MMF-a bila je u poseti Prištini od 12. do 18. juna sa ciljem razgovora o nedavnim ekonomskim kretanjima i ekonomskoj perspektivi Kosova, saopštio je MMF.

Ebl je izjavila da je ključan izazov za kosovsku ekonomiju postizanje rasta na osnovu izvoza i jačanja privatnog sektora.

- Takse na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine dovele su do povećanja potrošačkih cena, posebno prehrambenih proizvoda, što je uticalo na domaćinstva sa nižim primanjima i oslabilo spoljni tekući račun - izjavila je Ebl.

MMF, Međunarodni monetarni fond, Vašington, sedište MMF-a Foto: Wikipedia/International Monetary Fund

Ebl je upozorila i na ono što vidi kao pretnje razvoju privatnog sektora.

- Velika povećanja plata kao deo reforme javne administracije u kombinaciji sa povećanjem zaposlenosti, podrazumeva veliki fiskalni trošak koji – bez mera za njegovo zadržavanje – dovodi u opasnost fiskalno pravilo i podriva konkurentnost - dodala je ona.

Prema njenim rečima, razvoj privatnog sektora na Kosovu ometaju i „socijalne beneficije o kojima se raspravlja, koje sa sobom nose značajne fiskalne troškove“:

- Kao što su rano penzionisanje za policiju ili preterano izdašne beneficije za roditeljsko odsustvo, ali i predloženo povećanje minimalne zarade koje bi daleko premašilo cenu produktivnost i kretanja plata - naglasila je.

- Vlasti moraju da nastave sa restruktuiranjem javnih preduzeća, da podstaknu primenu visoko-kvalitetnih investicija finansiranih od strane donatora, da ubrzaju reforme obrazovnog sistema, ojačaju vladavinu prava i poslovnu klimu, kao i da unaprede odavno zakasnele reforme ‘ratnih veterana’ kako bi oslobodili prostor u budžetu namenjen potrošnji u cilju rasta - poručila je Ebl.

(Telegraf Biznis / kossev.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kamy

    19. jun 2019 | 21:59

    Sipci dok ste bili sa nama ziveli ste k‘o bogovi . Samo ste decu pravili a radili slabo, srbija sve to podmirivala. Pa dosta je bilo sad malo sami .

  • Srb

    19. jun 2019 | 22:55

    Samo da im puste te vize...biće ih manje od nas tamo..😁😀

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>