• 67

Brnabić zove francuske privrednike: Potencijal u svim oblastima, uključujući i metro

"Za kvalitet života naših građana pre svega važan broj i kvalitet radnih mesta, visina plata"

  • 67

Premijerka Ana Brnabić obratila se Uniji francuskih poslodavaca (Medef) predstavivši reforme koje je Srbija sprovela i potencijale za buduću saradnju u raznim oblastima, uključujući i projekat beogradskog metroa.

- Završavam posetu Parizu na najbolji mogući način, sastankom sa Medefom, jer je za kvalitet života naših građana pre svega važan broj i kvalitet radnih mesta, visina plata. Danas smo razgovarali o svemu tome i pozvala sam francuske kompanije da u većem broju dođu i investiraju u Srbiju - rekla je premijerka novinarima.

Francuska, kako je rekla, ima ogromne, jake kompanije ali smo mi u prošlosti propustili priliku da iskoristimo njihovu moć.

Uz podsećanje da sada u Srbiji ima oko 100 kompanija iz ove zemlje koje zapošljavaju 11.000 radnika, ona je istakla da je potencijal mnogo veći.

- Ono što je dobro je to što je od 2018. Sve vidljivije prisustvo francuskih kompanija u Srbiji. Pobedile su na dva poziva za javno-privatno partnerstvo.... Mišlen zapošljava 3. 500 ljudi i 2018. Je bio treći najveći izvoznik iz Srbije. To pokazuje da ćemo u godini pred nama imati bolje odnose sa francuskim kompanijama - rekla je ona.

Ana Brnabić, Srpsko -Francuski privredni forum Foto: Promo

Dodala je da su u prošloj godini, najjačoj za Srbiju po privlačenju stranih direktnih investicija - preko 3,5 milijardi evra, najveći investitor bile upravo francuske kompanije sa 710 miliona evra.

Bilo je razgovora i o metrou, nekoliko kompanija je zainteresovano za to, i nastavićemo na tome da radimo i nadam se uskoro nekim konkretnim dogovorima o tome, rekla je Brnabić.

U obraćanju Uniji francuskih poslodavaca, koja okuplja 70 odsto francuskih kompanija, Brnabić ih je upoznala sa tim da se Srbija nalazi na putu ekonomske i političke transformacije.

- Uverena sam da vlada mora da osigura stimulativno okruženje ako želi ekonomski prosperitet i da stvori nove prilike za sve. U vremenima političke nesigurnosti i unilateralnih akcija vlada Srbije će nastaviti da traga za dijalogom, saradnjom i kompromisom - rekla je ona predstavnicima 25 francuskih kompanija među kojima su one koje već posluju u Srbiji kao Vansi, Ežis, Alstom...

Zbog toga Srbija, dodala je, stavlja u prvi plan članstvo u EU i regionalnu stabilnost i saradnju.

- Posebno smo usredsređeni na regionalno povezivanje, fizičko i digitalno, i stvaranje regionalne ekonomske zone. Da bismo povećali konkurentnost i privukli nove investicije region mora da radi zajedno i ukloni sve barijere - istakla je premijerka Srbije.

Sumirala je ekonomske rezultate i reforme sprovedene proteklih godina.

- Nastavićemo sa ambicioznom agendom s ciljem da obezbedimo najbolje uslove za potencijalne investitore -  rekla je premijerka Brnabić.

Potpredsednica Medefa Mari Anž de Bon izjavila je da su razgovorili srpske premijerke sa francuskim kompanijama bili veoma plodotvorni.

- Sigurna sam da će francuske kompanije nastaviti da investiraju u Srbiju i razvijaju saradnju. Veoma koristan i plodotvoran sastanak - rekla je De Bon novinarima.

Za francuske investitore posebno je važna obrazovana, obučena radna snaga i stabilno prijateljsko okruženje, dodala je ona, posebno pohvalivši sve ono što je Srbija učinila na planu finansija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • loreta

    20. jun 2019 | 19:56

    Podrzavamo nove investicije u Srbiji su svi dobro dosli,oni neka grade a mi cemo raditi i dokazati im da ne grese ulazuci novac ovde.

  • Vasa

    21. jun 2019 | 06:16

    Imamo puno potencijala a Francuska moze biti odlican saradnik, spojiti lep i korisno.

  • Hana

    21. jun 2019 | 06:00

    Želimo da privučemo nove investitore. Novi investori su uvek dobrodošli u Srbiju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>