• 0

Za nekoliko dana poruka u romingu biće 4 dinara

Cene rominga znatno niže od 1.jula

  • 0

Cene rominga u regionu biće znatno snižene od 1. jula, a ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je juče da će minut razgovora za odlazne pozive u romingu biti za više od 60 odsto jeftiniji.

On je rekao da će cena SMS poruke biti snižena sa devet na četiri dinara, što je za više od 50 procenata jeftinije, a prenos podataka po megabajtu biće smanjen sa 30 na četiri dinara. Ministar je istakao da je izvesno da će regionalni sporazum o romingu stupiti na snagu 1. jula i da će, u prvoj fazi, minut razgovora za odlazne pozive biti snižen sa oko 28 na oko 11 dinara.

- Ono što je najvažnije za prvu fazu je da će za sve korisnike biti smanjene cene i razgovora i SMS poruka i prenosa podataka - naglasio je Ljajić.

- Treba napomenuti da su ovo prosečne cene sniženja i tu će biti izvesnih razlika, ali za sada govorimo o proseku koji će važiti za većinu korisnika - kazao je Ljajić.

Telefon, Smartfon, Poruka, SMS, Mejl, Email

Foto: Pixabay.com

Podsetio je da će se regionalni sporazum, koji je potpisan početkom aprila u Beogradu, odvijati u tri faze - prva faza počinje 1.jula ove godine, druga od 1. januara 2020. godine, a treća 1. jula 2020. godine.

Ljajić napominje da se od 1. jula 2021. godine potpuno ukidaju troškovi rominga u regionu, što znači da će se usluge plaćati po istim uslovima koji se primenjuju u domaćem saobraćaju.

Kako je rekao, druga faza primene sporazuma počinje 1. januara 2020. godine i tu se potpuno menja obračun troškova cene rominga. Objasnio je da će u toj fazi snižavanje cena uglavnom odnositi na postpejd korisnike, kojima se prvi put daje prilika da u romingu koriste saobraćaj iz svojih paketa.

- Pojednostavljeno rečeno, oni će minut razgovora, na primer, za odlazne pozive u romingu plaćati oko sedam dinara, SMS poruke oko tri dinara, a prenos podataka po megabajtu će biti oko četiri dinara. Za pripejd korisnike će ta sniženja biti manja nego za postpejd korisnike - naveo je ministar.

U trećoj fazi od 1. jula 2020. predviđeno je dodatno snižavanje cena za korišćenje interneta, odnosno, prenos podataka.

(Telegraf biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>