• 0
 ≫ 

Počelo je: Prvi grad koji je zabranio prodaju e-cigareta

 ≫ 

Prodaja elektronskih cigareta postala je nelegalna, međutim, kompanije upozoravaju da će to vratiti pušače tradicionalnim cigaretama

  • 0

San Francisko je upravo postao prvi američki grad koji je zabranio prodaju elektronskih cigareta dok njihovi efekti na zdravlje ne budu jasniji.

Zvaničnici su glasali za zabranu rada prodavnica koje prodaju te cigarete, tako da je sada postalo nezakonito da ih trgovci u čitavom gradu prodaju ili dostavljaju na adrese.

Inače, ovaj kalifornijski grad je dom kompanije Juul Labs, najpopularnijeg proizvođača e-cigareta u SAD.

Kompanija se oglasila saopštenjem u kome navodi da će ovaj potez da natera pušače da se vrate cigaretama i da će se stvoriti crno tržište.

Zakon će početi da se primjenjuje sedam meseci nakon što ga potpiše i gradonačelnik.

Kako tvrde zagovornici zakona, kompanije namerno ciljaju mlade ljude nudeći im proizvode sa ukusima. Kritičari kažu da je potrebno više naučnih istraživanja o uticaju na zdravlje.

Ranije ove godine, američka Agencija za hranu i lekove (FDA), nacionalni regulator, izdala je smernice koje daju kompanijama rok do 2021. godine da se prijave za procenu svojih proizvoda.

Rok je prvobitno bio određen za avgust 2018. godine, ali je agencija kasnije saopštila da je potrebno više vremena za pripremu.

Prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, broj američkih tinejdžera koji su priznali da koriste nikotinske proizvode porastao je prošle godine za oko 36%, što je pripisano porastu upotrebe upravo e-cigareta.

Prema saveznom zakonu, minimalna starost za kupovinu duvanskih proizvoda je 18 godina, iako u Kaliforniji i nekoliko drugih država ona iznosi 21 godinu.

- Ova potpuna zabrana će samo uticati da se odrasli vrate na konzumiranje smrtonosnih cigareta, i stvoriće crno tržište umesto rešavanja stvarnih uzroka problema kod maloletnika - rekao je portparol kompanije za proizvoidnju e- cigareta Ted Kvong.

On je rekao da će tradicionalni duvanski proizvodi "ostati netaknuti ovim zakonom, iako ubijaju 40.000 kalifornijskih stanovnika svake godine".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>